Pere Aragonès, durant la seva intervenció a l'acte de la Sagrera, a la plaça de l'Assemblea de Catalunya
Pere Aragonès, durant la seva intervenció a l'acte de la Sagrera, a la plaça de l'Assemblea de Catalunya

Esquerra Republicana, EHBildu i BNG han presentat aquest matí la seva candidatura conjunta a les eleccions europees en un acte a La Sagrera, a Barcelona. Les tres forces han expressat el seu compromís de treballar per una Europa dels drets i les llibertats per a les persones i els pobles

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dissabte que l'amenaça de la dreta i l'ultradreta "no es pot combatre fent passos enrere" i que davant la por que vol imposar "cal valentia". Aragonès, en l'acte de presentació de la candidatura per a les europees a la Sagrera, a Barcelona, ha retret al PSOE que ahir donés per tancades les negociacions per trobar una solució política al conflicte amb Catalunya. Ha insitit que "nosaltres no ens aixecarem de la taula de negociació", però que no es pot posar com a condició "haver de renunciar als nostres principis i conviccions", que passen pel reconeixement al dret a l'autoderminació.

L'acte ha comptat amb la participació dels candidats de la llista Ara Repúbliques, en què Esquerra Republicana comparteix candidatura amb EHBildu i BNG. "Ens ajuntem les esquerres de les nacions germanes: davant l'amenaça de l'aliança en blanc i negre nosaltres som l'aliança de tots els colors", ha dit Aragonès. I en relació al pas enrere del govern del PSOE, ha recordat que "no ens espanta VOX; sabem qui són, perquè els tenim com a acusació al costat de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat en el judici contra els nostres presos i preses polítics".

Fer un referèndum no és delicte, manifestar-se no és alçament, protestar no és tumult i pensar no és il·legal
Diana Riba Candidata d'Esquerra a les eleccions europees 2019

La número dos de la candidatura que encapçala Oriol Junqueras, Diana Riba, ha assegurat que "el problema que Espanya té amb Catalunya no l'aplacaran amb la violència del Codi Penal" i que "només amb la valentia del diàleg trobarem solucions". En al·lusió als presos que seran jutjats a partir de dimarts vinent al Tribunal Suprem, ha dit que "són a la presó des de fa més d'un any per fer política, i qui els hi ha portat ho ha fet perquè ha renunciat a fer política".

"Fer un referèndum no és delicte, manifestar-se no és alçament, protestar no és tumult i pensar no és il·legal", ha dit Riba, que ha insistit que per a les eleccions del 26 de maig "l'esquerra que nosaltres representem és la convençuda que Europa ha de tornar a tenir sentit pels ciutadans".

"Viurem dies i mesos que ens posaran a prova, tant a nivell personal com de país. La nostra feina és interpel·lar tots els demòcrates. No hi pot haver justícia mentre hi hagi persones perseguides per les seves idees. I no hi pot haver democràcia mentre aquest país no pugui decidir lliurement el seu futur", ha conclòs.

 La número 2 de la candidatura, Diana Riba, durant la seva intervenció
La número 2 de la candidatura, Diana Riba, durant la seva intervenció

Per la seva banda, l'exeurodiputat i ara candidat per Esquerra a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha dit que el nom de la candidatura que aplega també bascos i gallecs, Ara Repúbliques, "també vol dir ara democràcia, ara llibertat, ara autodeterminació, ara dignitat, ara construcció d'una Europa millor", i que els noms que configuren la candidatura "són els que millor defineixen l'Europa que volem". Maragall ha dit que "necessitem guanyar, per l’Europa que fa seu el camí dels drets socials, civils i polítics", solidària i acollidora amb els refugiats i que té també el repte de fer seu "el feminisme que està alliberant homes i dones".

Pel BNG, l'actual eurodiputada i candidata Ana Miranda ha destacat que més que mai les eleccions del 26 de maig són de "lluita per la democràcia, pels valors d’esquerra, per l’antifeixisme, la igualtat, la fraternitat i el dret a decidir dels nostres pobles". Miranda ha tingut paraules de record i reconeixement a Oriol Junqueras i Raül Romeva, amb qui va compartir experiència europea en les eleccions de 2009. I ha deixat clar que "enfront de la involució democràtica que viu l'Estat espanyol, aquesta coalició ens fa forts". "La nostra", ha afegit, "és també una coalició feminista. No callarem contra les manades, tampoc contra les judicials ni les institucionals". I ha sentenciat que el dilema acabarà essent entre "l’Europa fortalesa que aixeca murs o l’Europa solidària; l’Europa de la por enfront de l’Europa valenta".

Ara Repúbliques, també vol dir ara democràcia, ara llibertat, ara autodeterminació, ara dignitat, ara construccio d'una Europa millor
Ernest Maragall Candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Barcelona

En termes semblants s'ha expressat el candidat per EHBildu, Josu Juaristi, que ha tingut un record pels 9 presos i preses pollítics catalans que seran jutjats a partir de dimarts vinent "i pels 262 presos polítics d'Euskal Herria". Perquè, ha afegit, "tenim milers d'històries entrellaçades entre Euskal Herria i Catalunya i valors compartits que hem de continuar reforçant", en la lluita per la defensa "de la democràcia, les llibertats i els drets fonamentals". Juaristi considera que "abordar la causa dels conflictes polítics implica abordar el dret a decidir com a instrument democràtic de resolució de conflictes". El que comença dimarts que ve "ha de ser un judici al règim espanyol, hem d’aprofitar qualsevol oportunitat perquè quedi retratat davant d’Europa i del món".

L'acte l'ha obert la diputada i portaveu nacional d'Esquerra, Marta Vilalta, que ha assegurat que "davant dels moments foscos que estem vivint a l'Estat i a Europa amb el fantasma del feixime, ens correspon a nosaltres ser la punta de llança dels valors més bàsics de la democràcia; hem de ser la llum i l'esperança per aquests temps que corren". Vilalta, que ha llegir una carta d'Oriol Junqueras reivindicant per a Europa els valors de la democràcia, la llibertat i el respecte entre les persones i els pobles, ha recordat que "som la candidatura dels sobiranistes i dels independentistes, però també la de tots els republicans de tots els pobles de l’Estat espanyol".

L'actual eurodiputat d'Esquerra Jordi Solé ha insistit en la mateixa idea i ha demanat a la Unió Europea al costat de qui està: "Amb els que mobilitzen els sentiments primaris o amb els que volem plantar cara als que busquen la confrontació?" La candidatura d'Ara Repúbliques, ha afegit, "vol plantar cara a aquells que volen revertir el que hi ha darrere dels valors que van posar en marxa aquest projecte. Volem salvar la democràcia i guanyar als qui busquen en els instints mes primaris la confrontació".