Dia 36: Per fi, la veritat envaeix el judici de la mentida

Després de setmanes de declaracions hiperbòliques i surrealistes de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, avui, els testimonis de la defensa expliquen què es va viure el 20S i l'1O del 2017: manifestacions cíviques, desobediència civil pacífica i violència policial

La campanya electoral no s'atura així com tampoc ho fa el Judici a la Democràcia que s'està celebrant al Tribunal Suprem. La jornada d'avui ha estat protagonitzada per testimonis de la defensa que han posat sobre la taula el caràcter pacífic i cívic de les manifestacions de la tardor del 2017 així com la legitimitat d'entitats com el Diplocat.

Durant la sessió del matí s'ha comptat amb la presència de quatre membres del Patronat del Diplocat els quals han defensat que l'entitat es dedicava a fer "diplomàcia pública en àmbits molt diversos" i no només a parlar "sobre la situació socio-política del país", tal com pretenien deixar entreveure les acusacions. Han deixat clar que, en les activitats que organitzava el Diplocat, hi havia diversitat ideològica i, per tant, es tractava d'una "entitat neutral".

L'advocat Andreu Van Eynde ha citat també a Fèlix Martí, fundador del Centre Unesco de Catalunya. Martí ha sigut taxatiu a l'hora d'afirmar que Romeva "ha estat sempre compromès amb el desarmament, la cultura de la pau i la no violència" i ha afirmat que, el conseller, mai li ha fet cap manifestació que "contemplés una via diferent a la no violència". En la mateixa línia ha anat l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, que també ha declarat durant el matí. Aymerich ha explicat que el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, va fer una crida a la “calma i la serenitat” l’1-O durant una intervenció en un col·legi electoral davant de veïns del municipi quan, a les xarxes, ja hi havia imatges de la violència policial.

L'1O va ser un dels exemples de desobediència civil més gran que s'ha fet a Europa en els darrers anys
Ruben Wagensberg Diputat d'Esquerra al Parlament

Ja a la tarda, ha sigut el torn dels republicans Ruben Wagensberg, Jordi Orobitg, Bernat Picornell, Teresa Vallverdú i Quim Ayats. Wagensberg ha fet una defensa contundent de la desobediència civil pacífica. En concret, el diputat del Parlament s'ha mostrat orgullós del fet que l'1O "fos un dels exemples de desobediència civil més gran que s'ha fet a Europa en molt de temps". Per la seva banda, el diputat Jordi Orobitg ha recordat el "caràcter cívic" i "festiu" de la jornada del 20S explicant que, aquell dia, fins i tot "es repartien entrepans" i, el senador Picornell, en la mateixa línia, ha explicat que "la gent cantava, feia castells i es manifestava de forma democràtica".

Finalment, el senador Quim Ayats -i alcaldable per la ciutat de Girona- ha afirmat davant del Tribunal Suprem que "en cap moment ningú va voler impedir la diligència sinó dur a terme acte de protesta". En el vídeo d'avui, Ayats denuncia el relat que estan intentant construir les acusacions basat en "una violència que no va existir mai". "Avui mateix he testificat per dir-los la veritat: que no hi va haver cap violència i que va ser una manifestació cívica, pacífica i democràtica", explica.