El diputat Joan Capdevila, al Registre del Congrés de Diputats
El diputat Joan Capdevila, al Registre del Congrés de Diputats

Esquerra Republicana ha registrat avui al Congrés esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a 2018

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha registrat aquest matí la seva esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a 2018. El portaveu republicà a la comissió de Pressupostos, Joan Capdevila, considera que "són una imatge fidel del poc atractiva que és l'oferta política de PP i Ciutadans no només per a Catalunya, País Valencià i Balears, sinó per al conjunt de l'Estat".

Segons Capdevila, els pressupostos "són el resultat d'un exercici de procrastinació i recentralització continuat". És en aquest marc, afegeix, que se circumscriu "l'estratègia de la repressió com a única resposta a la voluntat d'autodeterminació de Catalunya".

Capdevila considera que "els beneficis de la recuperació es distribueixen d'una forma molt desigual". Pel portaveu republicà, "assistim a un creixement continuat del PIB del que poc o gens s'han beneficiat els sectors més vulnerables de la nostra societat". En aquest sentit, "els pressupostos de 2018 semblen totalment insensibles a aquesta realitat". A més, el republicà assegura que "perpetuen un sistema especulatiu, davant d'un model d'economia productiva, perjudicant així a PIMES i autònoms".

Sobre la despesa en pensions, el pressupost per a 2018 "preveu una pujada de misèria per al 47% dels pensionistes amb un 0,25% de revaloració". Per a la resta, l'augment va des del 1% -per sota de l'IPC- per a les pensions d'entre 700 i 860 euros, fins al 3% per a les mínimes, "del tot insuficient per a poder parlar d'unes pensions dignes".

Capdevila denuncia que "només recuperaran poder adquisitiu les pensions mínimes i un terç de les pensions de viduïtat, és a dir, menys d'un terç del total de les pensions".

Joan Capdevila insisteix que els comptes "mantenen l'asfíxia premeditada sobre les CCAA, i especialment a Catalunya, malgrat el reiterat anunci de Mariano Rajoy d'una pluja de milions el passat estiu".

Pel que fa a inversions, "més irracionalitat i més discriminació", denuncia Capdevila, en considerar que els pressupostos tornen a deixar en falses promeses els compromisos públics anunciats pel govern i reafirmen implícitament "la seva aposta pel centralisme radial sense seguir cap tipus de racionalitat d'ordre econòmic ".