ERC proposa mesures per pal·liar l’impacte de la retallada salarial als treballadors públics

La portaveu parlamentària d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha explicat que els diputats i diputades d’ERC renunciaran en solidaritat amb la mesura presa pel govern de la Generalitat respecte els funcionaris a una paga extra, mesura que esperen que sigui extensiva a la resta de grups i que aquest estalvi es destini a finalitats socials.


La portaveu parlamentària d’ERC, Marta Rovira, ha explicat que ‘ERC no podrà donar suport a aquestes mesures de retallada als treballadors públics sinó van acompanyades d’un seguit de mesures per que a la llarga es puguin evitar aquestes retallades i que ara es facin de manera progressiva’. ERC demana que la mesura de la retirada de la paga extra vagi acompanyada d’un seguit de condicions i requeriments: que la retirada de la paga extra sigui progressiva (ja que està previst que sigui lineal), que hi hagi un mínim exempt fixat en qui no sobrepassi en 1’5 el salari mínim interprofessional (fet que ERC vol incrementar fins a 2, i que treballarà perquè sigui així perquè en 1’5 queden exempts pocs salaris). A més ERC ha proposat al govern un seguit de mesures addicionals com la proposta de supressió d’alguns complements dels salaris més elevats a l’escalat funcionarial, el complement de dedicació especial, que treballin i cobrin per 37,5 com la resta de treballadors públics.També es demana que es suprimeixin les dietes/indemnitzacions que cobren els càrrecs públics en exercici de les seves funcions per l’assistència a Consell d’Administració varis, establir un topall màxim de salari assimilat al de subdirector general de manera que cap funcionari estigui en un llindar salarial superior a aquest.

Rovira ha explicat que del conjunt d’aquestes mesures, algunes poden ser reversibles i temporals i d’altres han de tenir caràcter definitiu, com per exemple, eliminar les dietes dels Consells d’Administració pels càrrecs públics.

La portaveu parlamentària d’Esquerra Republicana ha assegurat que ‘esperem que la majoria d’aquestes mesures quedin contemplades en l’Acord de Govern sobretot la que fa referència a la progressivitat i a la del mínim exempt pels salaris més baixos. Encara no hem vist l’Acord de Govern. Demà al Ple preguntarem al Govern al respecte i també li preguntarem sobre totes les mesures que els hem proposat que entenem que mantenen més progressivitat’.

Rovira ha explicat que ‘abans d’acordar retallades cal que tinguem coneixement de la liquidació total del 2012 i sobretot, coneixem la xifra global del pressupost 2013. Cal que sabem amb quins recursos comptarem. En aquest sentit, cal que fem un pacte de país, que ha de ser un pacte de país de tots aquells partits polítics que han denunciat sistemàticament el dèficit fiscal, que han denunciat sistemàticament els impagaments de l’Estat Espanyol. Hem de tornar a repetir que si l’Estat Espanyol ens pagués tots els deutes derivats de Lleis Orgàniques, no hauríem de fer retallades? En som conscients d’això’.

Rovira ha explicat que ‘hem demanat que aquestes mesures també siguin extensibles a d’altres organismes que tenen el pressupost públic depenent de la Generalitat de Catalunya. I és per aquest motiu que, en solidaritat amb la mesura presa pel govern de la Generalitat respecte els funcionaris, els diputats d’ERC han manifestat que renuncien a la seva paga extra per tal en aquests moments de dificultats. I demanen que l’estalvi que es generi es dediqui a despesa social, educació, salut... Que aquest sigui el primer gest per a fer funcionar el contracte programa’.