És lamentable que la diplomàcia espanyola tingui la prioritat d’obstaculitzar el debat sobre el futur polític del nostre país

El diputat del Grup Parlamentari d’ERC, Jordi Solé, ha demanat al conseller de la Presidència Francesc Homs, fermesa en la difusió a nivell internacional del procés que afronta el país per decidir el nostre futur polític

Solé ha assegurat que ‘ens sembla lamentable que una diplomàcia que paguem entre tots tingui com a prioritat impedir el debat asserenat i rigorós sobre una qüestió tan important i tan d’actualitat com el futur polític del nostre país. També ens sembla que això demostra un concepte de democràcia de molt baixa qualitat; en democràcia, en els termes democràtics, s’hauria de poder parlar de tot i a tot arreu, no només aquí, no només a l’Estat espanyol, sinó també en l’àmbit internacional’.

Solé ha explicat que dimarts de la setmana passada havia de tenir lloc a Brussel·les, al Centre for European Policy Studies, un debat organitzat per Diplocat sobre la pertinença o no, la continuïtat o no, de Catalunya dins de la Unió Europea. El debat l’havia de protagonitzar el president del Consell Assessor per la Transició Nacional i havia de presentar, doncs, un dels informes que està duent a terme aquest consell amb tot el rigor possible. A darrera hora el debat es va suspendre, sembla que per pressions diplomàtiques, i hem sabut també que altres debats o altres jornades, organitzades pel Diplocat, també han rebut pressió per part, sembla, de la diplomàcia espanyola, del Ministeri d’Exteriors, de les ambaixades, per tal d’impedir que es duguin a terme aquests debats, com per exemple a Lisboa, a Tolosa de Llenguadoc o també a Oslo. En relació a aquest darrer cas, a la Universitat d’Oslo, la setmana passada es va fer pública una carta que l’ambaixador espanyol va enviar al rector de la universitat, retraient-li d’alguna manera que hagués allotjat un debat d’aquestes característiques a la seva universitat.

Solé ha volgut destacar també que ‘té una certa ironia que el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, que dóna subvencions a les fundacions polítiques per poder fer activitat a l’exterior, hagi concedit més de mig milió d’euros a la FAES, a la fundació del Partit Popular, entre d’altres coses, per ajudar a la consolidació de processos democràtics. És molt lloable intentar ajudar a processos democràtics que es duen a terme a molts llocs del món i, en canvi, el nostre, que és un procés absolutament democràtic, el negui i el vulgui impedir’. ‘Veient les inestimables aportacions que alguns ministres espanyols fan al debat, que si estarem donant voltes per l’espai sideral, que si serem presa de les xarxes terroristes i màfies... lluny d’impedir fòrums i diàlegs, el que haurien de fer és participar en aquests debats a nivell internacional’ ha reblat Solé.