El diputat republicà al Congrés Jordi Salvador.
El diputat republicà al Congrés Jordi Salvador.

El Grup Republicà al Congrés acorda amb el govern espanyol mesures com ampliar les pensions de les dones que perden cotització per ocupar-se dels fills i una aportació extraordinària dels salaris superiors als 4.500 euros

Esquerra Republicana ha tancat un acord amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per ampliar els drets de les persones pensionistes durant la tramitació de la nova llei sobre pensions. A proposta dels republicans s’incorporaran cinc propostes en matèria de redistribució de la riquesa i combat contra la bretxa de gènere a les pensions.

L’acord s’ha desbloquejat després d’haver pactat dues modificacions legislatives que s’incorporaran via esmenes durant la tramitació com a projecte de llei, i que fan referència a l'increment de les prestacions de les dones que es veuen en la necessitat de reduir la seva jornada laboral per atendre un fill a càrrec.

D’una banda, l’increment de la pensió de jubilació i la prestació d'incapacitat permanent de les dones treballadores que realitzen una reducció de jornada per guarda legal, que a partir d’ara cotitzaran al 100% de la seva jornada anterior durant tot el període de reducció. De l’altra, l’augment de la pensió d'Incapacitat Temporal per risc durant l'embaràs o la lactància per a les treballadores que estiguin en reducció de jornada, que també cotitzaran al 100%.

Aportació extra dels salaris més alts

A més, fruit de les negociacions dels republicans, el decret aprovat pel govern ja incloïa tres mesures més:

En primer lloc, una quota de solidaritat per incrementar les aportacions a la Seguretat Social dels salaris més elevats. I és que a dia d'avui els salaris cotitzen fins a 4.500 euros mensuals (base màxima), i a partir d’aquest import no s’aporta res a la caixa comuna. Això beneficia els salaris astronòmics i sobretot les empreses que poden pagar nòmines molt altes. Així, mentre que un sou de 1.500 euros mensuals pot cotitzar al voltant d'un 30% (gairebé 500€), un sou de 15.000 euros mensuals no aporta més del 8,5% (menys de 1.300).

Ara, s’introduirà una quota a pagar per a la part de salari que supera la base màxima, amb la qual cosa les empreses que abonin salaris per sobre de 60.000, 70.0000 o 80.000 euros faran una petita aportació addicional per finançar polítiques de redistribució de la riquesa. “Fins ara només eren solidaris aquells que cobraven menys de 4.500 euros, a partir d’ara totes les persones que cobrin per sobre d’aquesta xifra també contribuiran a la caixa de pensions”, ha celebrat el diputat del Grup Republicà Jordi Salvador.

Gràcies al segon dels acords, s’incrementa un 10% el complement de bretxa de gènere per combatre el perjudici a les carreres laborals i a les seves cotitzacions de les dones que tenen un o més fills, a causa del caràcter masclista i patriarcal de la societat i del mercat de treball.

En tercer lloc, s’amplia dels 48 als 84 mesos l’abast del mecanisme de cobertura de llacunes, pel qual els períodes no cotitzats compten com si haguessin cotitzat a base mínima. Això facilita l’accés a les prestacions contributives a les persones que no han pogut treballar durant part de la seva vida laboral, especialment dones treballadores que han hagut d'abandonar la feina remunerada per ocupar-se de la criança dels fills. Per això, les carreres més curtes i més desiguals són estadísticament pròpies de les dones, molt més que no pas dels homes.

Salvador, que ha confirmat el vot favorable dels republicans al decret i a la seva tramitació com a projecte de llei, ha agraït la pressió a l’Executiu de Pedro Sánchez dels col·lectius de pensionistes i sindicats, les reivindicacions dels quals ha fet seves Esquerra Republicana. A més, ha llançat un missatge de solidaritat “als companys i companyes de França" que "estan lluitant pels sistema públic de pensions”.