La portaveu parlamentària, Marta Vilalta, i el portaveu adjunt, Jordi Orobitg, han explicat la proposta dels republicans en roda de premsa.
La portaveu parlamentària, Marta Vilalta, i el portaveu adjunt, Jordi Orobitg, han explicat la proposta dels republicans en roda de premsa.

Les dues formacions registren una modificació legal del reglament del Parlament per dotar-lo de més eines

Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana i la CUP-NCG han registrat una proposició de llei per reformar parcialment el reglament del Parlament -fa mesos que treballen el text i l'han compartit també a altres formacions parlamentàries. Els dos grups volen desencallar canvis al cos normatiu per fer front als discursos d'odi, a l'alça també al Parlament, i per ampliar les opcions de vot dels diputats i diputades: més supòsits de delegació i incorporació al reglament el vot telemàtic en situacions excepcionals.

Tal com ha explicat la portaveu parlamentària dels republicans, Marta Vilalta, el reglament és una eina de la cambra catalana i la voluntat de la modificació és millorar-la. “Aquesta és una proposta per actualitzar el reglament, per fer-lo més útil, més funcional i més eficient”, ha afegit Vilalta.


No utilitzar discursos d'odi

Que el Parlament no reprodueixi discursos d'odi i que la Mesa tingui eines per aturar-ho. Amb aquest objectiu, i en un context d'extremismes polítics a l'alça, els dos grups parlamentaris consideren que un dels canvis més urgents que necessita el reglament del Parlament passa per actualitzar els principis que regeixen els diputats i les diputades.

I per això Esquerra Republicana i la CUP proposen especificar al reglament que no es pot recórrer a aquests relats intolerants, i fixa criteris per valorar-ho i incloure-ho com un dels motius per fer crides a l'ordre i l'expulsió de l'hemicicle. De fet, una disposició tercera, que replica els criteris recomanats per institucions internacionals, prohibiria aquests discursos d'odi i intolerants en l'exercici de les funcions parlamentàries. Un informe dels lletrats de la mateixa cambra avala aquest canvi, que, a més, s’emmiralla amb el reglament del Parlament Europeu.

El diputat i portaveu adjunt del grup d’Esquerra Republicana, Jordi Orobitg, ha especificat que la modificació vol, entre altres coses, evitar els discursos de l’extrema dreta en seu parlamentària. “Lamentablement, al llarg d’aquesta legislatura hem viscut situacions molt tenses on s’ha articulat un discurs que vulnerava els drets fonamentals de la ciutadania”, ha assegurat Orobitg. Per aquest motiu, i tal com ha explicat el portaveu adjunt, la proposta proporciona eines a qui modera els debats perquè aquestes conductes deixin d’existir.

  Esquerra Republicana i la CUP volen prohibir els discursos d'odi al Parlament, incorporar el vot telemàtic i ampliar els casos de delegació de vot

La modificació que proposen Esquerra i CUP concreta també que un diputat o diputada que no signi el compromís de tolerància zero davant la discriminació i l'assetjament no podrà ser escollit per als òrgans del Parlament, ni ser nomenats ponents ni formar part de delegacions oficials.

En la proposta de modificació, republicans i cupaires volen a més que el codi de conducta passi a ser una part més del reglament, per reforçar-ne el caràcter legal. I, finalment, com ja apuntava el pacte antifeixista de principis de legislatura, que les declaracions institucionals del Parlament es puguin acordar per majoria qualificada de dos terços a la Junta de Portaveus -sense unanimitat, com era fins ara, per tant.


Vot delegat

Els dos grups parlamentaris també volen aprofitar la reforma parcial del reglament per introduir canvis a favor de l'efectivitat en el vot dels diputats i diputades. Per això, s'amplien les casuístiques de delegació de vot, ja existent fins ara al Parlament, per incloure-hi situacions excepcionals "d'especial gravetat en què per impedir el desenvolupament de la funció parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es consideri suficientment justificat".


Vot telemàtic

I es proposa, per primer cop, incorporar el vot telemàtic al reglament del Parlament, seguint el mateix criteri que en l'ampliació del vot delegat i que, de fet, reprodueix el sistema que tenen altres cambres.

El sistema telemàtic permetria, també, resoldre, casos en què els diputats representen el Parlament o la Generalitat en viatges oficials però en canvi no poden exercir el seu vot.