Esquerra Republicana vol obrir els ports als refugiats per combatre l'emergència humanitària al Mediterrani

Torrent impulsa concedir a Carola Rackete i Òscar Camps la Medalla d'Honor del Parlament i Wagensberg proposa "prendre mesures legals" contra els responsables polítics que bloquegin els rescats

Obrir els ports, blindar els drets dels refugiats i denunciar les polítiques migratòries que provoquen una tragèdia diària i mortífera al Mediterrani. És el que defensa Esquerra Republicana i que aquesta setmana s'ha concretat en dos passos.

D'una banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha proposat –i la Mesa així ho ha acordat- concedir la Medalla d'Honor de la cambra, en categoria d'or, Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3 i membre de l'ONG Sea Watch, i a Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms. La decisió, per unanimitat, pretén reconèixer la perseverança de tots dos en la defensa dels drets humans rescatant i protegint vides humanes. "És una obligació irrenunciable, que no podem defugir", ha assegurat Torrent en roda de premsa.

Amb aquesta Medalla d'Honor, la màxima distinció del Parlament, es vol plantar cara als "silencis còmplices de la majoria d'estats" i suposa un posicionament inequívoc dels diputats catalans a favor dels refugiats i les refugiades. "No podem resignar-nos, tenim l'obligació de canviar les polítiques que provoquen aquest drama, i l'exemple de la Carola i l'Òscar ens demostren que podem, que hi ha esperança i que sempre val la pena lluitar per un món millor", ha insistit Torrent.

I aquesta mateixa filosofia, per altra banda, és la que pretén arrossegar el diputat d'Esquerra Republicana Ruben Wagensberg en una moció que es debatrà al ple de la setmana vinent. Wagensberg, que ha aplaudit la decisió de la Mesa amb la Medalla d'Honor, ha insistit però en fer passos més enllà perquè "les medalles no salven vides".

  Esquerra Republicana vol obrir els ports als refugiats per combatre l'emergència humanitària al Mediterrani

Per això, el text que vol sotmetre a votació és contundent davant d'una "catàstrofe humanitària de dimensions equiparables a un genocidi". De fet, el text denuncia la responsabilitat del govern de Pedro Sánchez amb aquesta "necropolítica" i vol reprovar-ne l'actuació en aquest sentit.

A més, insta el Govern a prendre les mesures legals pertinents davant de les instàncies nacionals i internacionals competents "davant de les violacions de drets humans que provoquen les polítiques migratòries mortíferes del Govern de l'Estat" i contra el govern espanyol i els responsables polítics per "qualsevol acció de bloqueig destinada a impedir a les embarcacions de recat l'accés als ports de la Generalitat posats a disposició" així com per les amenaces de sancions econòmiques a les ONGs.

Només els últims cinc anys, segons dades oficials, més 18.000 persones han mort al Mediterrani.