La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa / Marc Puig
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa / Marc Puig

Els estudis inclouran teràpies, vacunes, tractaments preventius i estudis predictius per aconseguir vèncer el coronavirus, una “esperança en aquests moments complicats”

Invertir en recerca és invertir en futur. Així ho considera el Departament de Salut que destina 4 milions d’euros a 19 projectes de recerca i innovació contra la Covid-19. “La recerca ens acosta el futur al present, és una de les polítiques de país més clares”, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés. La titular del departament ha explicat, en la primera roda de premsa del Govern amb preguntes en directe, que aquesta línia de finançament “respon a les necessitats actuals del sistema de salut i de l'epidèmia, que permetrà conèixer més detalls d’aquest virus”. “En moments complicats és important poder parlar d’esperança i la recerca sempre ho ha estat”, ha afirmat Vergés.

En concret, experts del Departament de Salut, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i una desena d’assessors internacionals han seleccionat els 19 projectes, d’entre 42 opcions, que inclouen, segons ha detallat la consellera: “teràpies, vacunes i tractaments preventius, estudis genètics i predictius”. "Tots els projectes són d’alta excel·lència científica”, ha afegit, i estan liderats per l’Aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya).

Apostar per les ciències de la vida i la salut és una clara aposta de futur i de coneixement, en aquests moments es veu més que mai
Alba Vergés Consellera de Salut

Amb tot, l’objectiu d’aquestes investigacions és clar: “que els resultats vagin aportant el coneixement al sistema, puguin arribar als pacients i puguem esclarir molts dubtes que encara ara hi ha sobre aquest virus”, ha destacat la consellera. En aquest sentit, el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, ha concretat que s’espera que "gran part dels projectes donin resultat ja abans de finals d’any i que vagin reportant resultats i informació en les properes setmanes i mesos”.

Aquests projectes se sumen a la desena d’investigacions que ja s’estan duent a terme des de fa setmanes als centres de recerca, hospitals i empreses de Catalunya. Tal i com ha detallat la consellera Vergés: "els científics no han deixat de treballar per buscar eines per vèncer aquest coronavirus”. Tant és així que s’estan fent assajos clínics en diferents hospitals catalans, desenvolupant vacunes, fàrmacs en fase clínica o respiradors d’emergència, entre d’altres, perquè "apostar per les ciències de la vida i la salut és una clara aposta de futur i de coneixement, en aquests moments es veu més que mai”, ha conclòs la consellera.