Esquerra Republicana considera una 'farsa' el judici militar a Rabat en contra de 23 presos polítics sahrauís

Esquerra Republicana de Catalunya denuncia consell de guerra que té lloc avui a Rabat (Marroc) en contra de 23 presos polítics sahrauís. Els encausats estan empresonats des del 2010 quan les forces militars marroquines varen arrasar el campament de la Dignitat, conegut com Gdeim Izik, a l’Aaiun, en territoris del Sàhara ocupat.

Com és habitual, no existeixen garanties processals, no hi ha hagut assistència mèdica, els presos han estat aïllats i el judici s’ha ajornat tres vegades per dificultar la presència d’observadors internacionals. Avui s’ha convocat una concentració promarroquina a les portes del tribunal.

El govern del Marroc hauria de resoldre la situació d’indefensió d’aquests presoners, com se li demana des d’arreu del món. Ahir mateix, el ple del Parlament europeu va aprovar la petició de “llibertat per a tots els presos polítics sahrauís” i el seu “suport a una solució justa i duradora del conflicte basada en el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí”.

El text també expressa explícitament “la preocupació del Parlament europeu perquè es segueixen violant els drets humans al Sàhara Occidental”, demana que “es protegeixin els drets fonamentals dels sahrauís” i “destaca la necessitat d’un seguiment internacional de la situació”.