Esquerra Republicana denuncia una 'intervenció encoberta' dels ajuntaments catalans per part de l'Estat

El passat divendres el BOE va publicar l’ordre de de desenvolupament de les obligacions de subministrament d’informació (HAP/2105/2012) previstes a la Llei Orgànica 2/2012, del 27 d’abril d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

Aquesta ordre fixa els criteris per “controlar” els objectius d’estabilitat pressupostària, especificant els continguts, la freqüència i les formes de subministrament d’aquesta informació.

Des d’Esquerra Republicana considerem que les exigències que es determinen en aquesta ordre i que són d’obligat compliment pel món local són una intromissió a l’autonomia local i responen a l’onada recentralitzadora que els dirigents de l’Estat espanyol estan portant a terme a través dels seus darrers decrets, ordres i altra normativa sectorial.

El nivell de detall que exigeixen està fora de tot sentit comú i sembla més que evident que la voluntat política és dirigir i incidir sobre tots els pressupostos municipals. A més a més, hi ha un agreujant, que es concreta en el fet que els ajuntaments petits i mitjans sovint no tindran els recursos humans suficients per respondre al lliurament de tota aquesta informació que se’ls requereix.

Es constata, d’aquesta manera, que en comptes de tendir, per part de l’Estat, cap a la simplificació de la burocràcia i d’oferir major suport en la definició i finançament dels serveis impropis que presten els ajuntaments, es fa tot el contrari.

El secretari de Política Municipal, Marc Sanglas, afirma que 'aquesta ordre amaga una intervenció encoberta dels ajuntaments catalans, quan alguns ja havien pres mesures amb anterioritat i altres les han pres actualment les mesures adequades de racionalització i eficiència necessària per fer front a la situació de crisi i garantir tots els serveis a la seva població amb uns recursos econòmics insuficients.'