La diputada republicana Alba Camps va interpel·lar al conseller Mascort sobre la situació de la pagesia durant el darrer ple. PARLAMENT DE CATALUNYA.
La diputada republicana Alba Camps va interpel·lar al conseller Mascort sobre la situació de la pagesia durant el darrer ple. PARLAMENT DE CATALUNYA.

Els republicans proposen la desburocratització, una renda bàsica agrària i exigeixen canvis en la llei estatal de la cadena alimentària

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha registrat al Parlament una bateria de mesures urgents per recollir les reivindicacions del sector primari. Amb aquest text, Esquerra posa de valor el model familiar de pagesia i proposa polítiques per defensar i protegir les petites i mitjanes explotacions. Així, els republicans porten a la cambra propostes per treballar en el marc de la Taula Agrària amb l’objectiu de reduir les gestions administratives, agilitzar el cobrament dels ajuts i incrementar les inversions així com el pressupost destinat al sector.

Amb l’objectiu de reduir la burocràcia a la pagesia, el text proposa habilitar una finestreta única que aglutini i simplifiqui les gestions administratives. De fet, el Govern de la Generalitat ja hi està treballant, i té previst que aviat entri en funcionament. Per complementar aquesta iniciativa, el grup parlamentari d’Esquerra planteja impulsar la xarxa comarcal d’oficines per oferir acompanyaments a pagesos i ramaders.

Així mateix, la moció impulsa la creació d’un fons agrari que actuï com una renda bàsica agrària per afavorir la viabilitat econòmica del sector i el compromís per augmentar inversions relacionades amb la transformació del sector agroalimentari. A més, els republicans volen començar a treballar en una Llei de sobirania alimentària que, amb la participació del sector, permeti impulsar polítiques per la “pervivència de la pagesia catalana”, tal com explicita la moció.


La Revolta Pagesa d’aquesta setmana a Catalunya ha estat històrica. 🚜✊🏼

Ens fem nostres les reivindicacions de la pagesia i volem que marqui un abans i un després.
Per això, anem per feina. 🧵 /1 pic.twitter.com/wC3QCFy6zb
— MartaVilaltaTorres🎗 (@martavilaltat) February 9, 2024

El grup parlamentari assenyala la contradicció de donar suport a les normatives europees de lliure comerç i, alhora, denunciar la competència deslleial


El text assenyala també la contradicció que suposa el posicionament de Junts, qui denuncia reiteradament la competència deslleial provocada per uns acords que la mateixa formació ha aprovat en el marc de les institucions europees. Tal com denuncien els republicans, aquests acords de lliure comerç susciten desigualtats que perjudiquen la pagesia catalana.

Per combatre, precisament, la competència deslleial, Esquerra Republicana exigeix a l’Estat aturar la negociació dels esmentats acords de lliure comerç, aplicar un major control de les importacions o establir clàusules mirall amb països de fora la UE.

A més de la bateria de mesures, la moció d’Esquerra Republicana va més enllà i insta l’Estat a adoptar les decisions que li són competents per donar resposta a les reivindicacions del sector. D’aquesta manera, el text demana al govern del PSC-PSOE modificar la Llei estatal de la cadena alimentària per evitar que els pagesos venguin sota preu de cost. El Grup Republicà al Congrés ja va registrar la setmana passada una proposició no de llei que incorporava aquest reguitzell de demandes.