Esquerra Republicana promou la investigació de la massacre de Roboski al Kurdistan turc

El 28 de desembre de 2011, l’aviació turca va bombardejar una columna de civils kurds a les muntanyes de Roboski, on hi van morir 34 persones. Es tractava majoritàriament de joves entre 16 i 20 anys que feien contraband entre Turquia i l’Irak, una activitat habitual a la regió, l’única que els permet fugir de la misèria i la gana. L’exèrcit turc va dir que els havia confós, per error, amb guerrillers del PKK tot i que acabaven de creuar un pas fronterer controlat per soldats turcs.

Els kurds han demanat des de llavors que s’aclareixin els fets de Roboski. Una representació de la Sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat d’ERC, encapçalada per la diputada Marta Vilalta, s’ha reunit amb el kurd Ferhat Encru, familiar d’una de les víctimes de la massacra.

Encru, acompanyat de la periodista italiana Orsola Casagrande, experta en el conflicte kurd, va relatar que una subcomissió del Parlament de Turquia ha dut a terme una investigació que no ha arribat a conclusions satisfactòries, ja que incideix en la versió que es va tractar d’un error. A més, l’informe ha estat declarat confidencial.

Els kurds demanen que una comissió internacional faci una investigació independent més veraç. Encru acaba de comparèixer davant el Parlament basc, on ha pogut relatar la seva versió dels fets i ha obtingut suport a la seva petició.

Esquerra donarà suport en els diferents àmbits parlamentaris on és present a la creació de la comissió d’investigació. I promourà aquesta proposta al Parlament europeu, a través de l’ALE.
Des d’Esquerra instem als grups polítics d’àmbit estatal –PSOE, PP– que a Euskadi voten favorablement a propostes en l’àmbit de drets humans, a votar en el mateix sentit a Catalunya i al Congrés de Diputats. El més habitual, és que no segueixen l’exemple del que han votat al Parlament basc.