El president Aragonès i la consellera Jordà han visitat una granja que s'acollirà a la mesura de retirar l'amiant de teulades per després instal·lar-hi plaques d'amiant / ACN
El president Aragonès i la consellera Jordà han visitat una granja que s'acollirà a la mesura de retirar l'amiant de teulades per després instal·lar-hi plaques d'amiant / ACN

L'Executiu anuncia la convocatòria d’ajuts per retirar amiant més elevada de la història per “donar un impuls per apropar Catalunya a la realitat de l’amiant zero”

El Govern destinarà 40 milions d’euros a subvencionar la substitució de cobertes d’amiant per plaques fotovoltaiques per a autoconsum en l’àmbit privat, concretament, al sector productiu. Es tracta d’un projecte estratègic impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que també preveu 10 milions d’euros per continuar subvencionant la retirada d’amiant en habitatges particulars. Així, amb 50 milions d’euros en total, esdevé la convocatòria d’ajuts més elevada de la història per a la retirada de cobertes d’amiant.

Tal com han explicat el president Pere Aragonès i la consellera Teresa Jordà, la línia d’ajuts “Amiant per plaques” estarà gestionada per l’Agència Catalana de Residus i forma part del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant 2023-2032, aprovat dimarts passat per l’executiu català. “Són uns ajuts històrics que volen donar un impuls per apropar Catalunya a la realitat de l’amiant zero”, han assegurat.

La principal novetat són els 40 milions d’euros que es destinaran a la retirada de residus de cobertes d’amiant i la seva substitució per plaques fotovoltaiques en immobles en què es desenvolupi o s’hagi desenvolupat una activitat econòmica. És a dir, a edificis que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries. Els imports variaran segons les dimensions de la coberta a retirar i el tipus d’activitat econòmica que es realitza a l’edifici.

Els 10 milions restants aniran novament destinats a propietaris individuals o comunitats de veïns d’habitatges que continguin elements d’amiant, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades.


L’amiant, erradicat de Catalunya el 2032

El Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant 2023-2032 ha de permetre assolir l’objectiu fixat per la Unió Europea de retirar l’amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt del territori abans de l’any 2032 i es basa en 21 actuacions organitzades en quatre àmbits: identificació, retirada, prevenció i nou marc normatiu.

Entre altres mesures incloses en el pla i ja iniciades, la Generalitat està treballant en l’elaboració del cens de l’amiant a Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i s’executarà entre 2022 i 2023. També, durant el 2023, el Govern vol iniciar els tràmits de la futura llei d'erradicació de l'amiant.