La consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut acompanyar avui al Suprem alcaldes, alcaldesses i ciutadans que van ser agredits l'1 d'octubre, només pel sol fet de votar

Després d'una llista inacabable de testimonis de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, avui s'ha pogut escoltar la veritat dels votants de l'1-0: alcaldes, alcaldesses i ciutadans que van resultar ferits durant les càrregues policials de l'1 d'octubre. "Avui ha estat el torn de ciutats i pobles que van patir agressions als col·legis electorals, per part de la policia. Per fi, quadra el que s'explica amb el que va passar. Per fi quadra el que podem veure als vídeos amb les explicacions dels ciutadans i alcaldes", ha explicat el portaveu jurídic d'Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, mentre afegia que "és evident que aquesta violència va ser com a conseqüència d'una ordre política i és evident que en sessions com la d'avui s'està desemmascarant aquesta realitat".

A més d'alcaldes, alcaldesses i ciutadans, avui també ha declarat la senadora electa per Tarragona d'Esquerra Republicana, Laura Castel, que ha explicat que "a un amic li van obrir el cap i va caure inconscient a terra, i quan el reanimaven i se l'enduien a l'ambulància, es veu com el peguen per darrere amb acarnissament". Per la seva banda, el diputat electe d'Esquerra al Congrés, Jordi Salvador, ha descrit que "ja tenien les urnes i van carregar contra la gent igualment. Els agents donaven cops a molta gent i fins i tot els arrossegaven pels cabells". També ha recordat que "en cap moment vaig veure gent pegant, ni amb còctels molotov, ni amb boles d'acer".

D'altra banda, avui també ha declarat el qui era director del Servei Català de la Salut, David Elvira, que ha explicat l'informe en el qual es detallen els centenars de persones que van patir lesions com a conseqüència de les agressions de la policia. Elvira ha recordat la xifra total de ciutadans ferits per les càrregues policials de l'1-O: 1.066, en total, entre contusions, ferides greus, crisis d'ansietat, fractures o traumatismes. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, durant una compareixença davant els mitjans de comunicació al Suprem, ha volgut deixar ben clar que, tot i que "sempre s'intentava posar en dubte per part de l'Estat i d'alguns polítics com Josep Borrell la xifra total de ferits, avui ha tornat a quedar acreditat que l'informe que es va fer el mateix mes d'octubre és seriós i rigurós, i parla de més de mil ferits". "Les dades, els professionals, no se les inventen. I si afegim que aquestes dades les tenia l'Estat durant el 155, perquè se'ns van demanar i no es van qüestionar en cap moment, doncs queda més acreditat que mai el nombre de ciutadans lesionats", ha destacat la consellera. "1.066 ferits que van existir, fins i tot quan el mateix dia 1, el Ministeri va trucar al departament de Salut per demanar-nos si requeríem algun tipus d'ajuda per l'atenció. L'ajuda que haurien pogut prestar en aquell moment era deixar de carregar contra la gent que duia una papereta per poder votar lliurement", ha remarcat la consellera.