Junqueras: 'Cal un nou acord per salvar el país'

El líder d’ERC va oferir la conferència “Propostes per sortir de la crisi, un New Deal per a Catalunya” organitzada per l’ADEG

Davant un auditori del món de l’empresa, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va esbossar les propostes dels republicans per remuntar la situació econòmica. Junqueras va ser presentat pel president de l’Adeg, el senyor Xavier Cardona que va lloar les polítiques keynesianes com a mitjà per activar l’economia.

Junqueras va destacar els bons índex que té a nivell mundial Catalunya com la presència en recerca a la principals revistes científiques o l’augment de les exportacions. Tanmateix el líder independentista va fer unes dures crítiques a les polítiques d’austeritat i retallades ja que “per cada euros que es retalla, s’està deixant d’ingressar més d’un euros en futurs ingressos, per tant, l’austeritat augmenta la crisi”. A més, Junqueras va afirmar que “Catalunya és el país més auster del món”.


L’estat no és de fiar

Junqueras va argumentar que “amb un bo que val menys que el del Regne del Marroc, algú es pot refiar d’Espanya?”. A més va explicar que l’estat és el “líder en expedients oberts a nivell europeu sobre violació de competència” o també que “ens podem refiar d’un estat que ha fet suspensió de pagaments catorze vegades al llarg de la seva història?”. Per tots aquests motius Junqueras demana fer un pas més malgrat que “sabem que ens movem en un camí d’incerteses, però aquestes són millors que les certeses amb les que Espanya ens condueix a l’abisme”. Un abisme que en els últims 25 anys ha significat més de 300.000 milions d’euros de dèficit fiscal, unes xifres que “segur que ens permetrien estar molt millor que ara”.


Tenir l’objectiu clar

Sobre el pacte fiscal Junqueras va ser contundent: volem la clau i la caixa. I res de menys. El president d’ERC va posar el seu partit a disposició del govern per aconseguir tres objectius: en primer lloc la hisenda pròpia que ha de ser l’eina que permeti reconduir la situació ‘preocupant’ que viu el país. En segon lloc el consens social entorn al concert econòmic. Junqueras va ser clar quan va afirmar que el més important és tenir clar quin és l’objectiu i que la unitat per la unitat no condueix a enlloc sinó que cal travar un acord ‘de la dignitat’ que permeti a Catalunya tenir més eines per sortir de la crisi. El suport al concert econòmic, va recordar, ja és àmpliament majoritari al país i fins i tot la meitat dels votants del PSC hi estan d’acord. Per tant Junqueras va emplaçar al President Mas a fer servir la majoria parlamentària i tirar endavant el concert i la hisenda pròpia. I com a tercer apunt, les complicitats internacionals, les quals vol utilitzar per fer ‘pedagogia’ de la situació que viu Catalunya amb l’espoli fiscal.

Junqueras va acabar remarcant que “fins fa quatre dies només des d’ERC reclamàvem el concert i la independència, ara molts estan obrint els ulls i ens donen la raó”.