Marta Cid: 'La llei d'infància i adolescència és un canvi de paradigma que posa de manifest el treball transversal, integral i integrador de tots els agents implicats'

El Parlament ha aprovat avui per unanimitat la llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència. Una llei impulsada en l'anterior legislatura quan l'actual portaveu parlamentària d'Esquerra, Anna Simó, va encapçalar la conselleria d'Acció Social i Ciutadania, i que ha arribat al Parlament de la també consellera republicana Carme Capdevila.

La diputada d'Esquerra i ponent relatora de la llei, Marta Cid, ha destacat amb gran satisfacció que aquesta llei s'aprovi per unanimitat i ha recordat que ‘no és un bolet que surt d'un dia per l'altre, sinó que reflecteix la gran tasca que s'ha anat fent des del Departament d'Acció Social i Ciutadania en polítiques d'infància i adolescència'. Cid ha posat d'exemple l'increment en un 98% dels recursos que el Govern hi ha destinat des del 2004. ‘Ha estat un treball molt participat fins a culminar en la llei que avui aprovem, que dóna una resposta real i efectiva de la comunió governamental i parlamentària', ha dit, i ha afegit que ‘es tracta d'una llei feta i pensada per un país modern que vol donar resposta a les necessitats actuals dels infants i dels adolescents'.

Per la diputada independentista, un dels punts claus de la llei és que dóna el dret de decidir als propis infants i adolescents: ‘no només protegirem els infants, sinó que els dignificarem o els apoderarem perquè puguin ser una part més implicada en la presa de decisions sobre allò que els afecta', ha afirmat Cid que ha qualificat la llei com a ‘un canvi de paradigma que posa de manifest el treball transversal, integral i integrador de tots els agents implicats'.

Precisament, un dels principis orientadors de tota la Llei és el dret de participació dels infants, reconegut en la Convenció dels Drets de l'Infant de les Nacions Unides de 1989. A partir d'aquest dret, la Llei incorpora novetats, com ara l'impuls de consells de participació d'infància en l'àmbit municipal i la creació d'un Consell Nacional d'Infància, perquè l'infant tingui un espai on poder expressar la seva opinió sobre qüestions que l'afecten.

La Llei que ha aprovat avui el Parlament també crea la figura del procurador de la infància, que tindrà la funció d'inspecció, d'atendre les queixes i sol·licituds dels infants i d'elevar al Govern recomanacions i informes, i preveu la creació de taules territorials d'infància per coordinar a nivell territorial les polítiques d'infància i adaptar-les a cada realitat territorial.