Rovira: “Organitzarem el referèndum com qualsevol altra jornada electoral a Catalunya; fa 30 anys que en fem”

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha assegurat aquest matí que, un cop anunciada la data i la pregunta per al referèndum sobre la independència, “el que ens toca és organitzar-lo com qualsevol altra jornada electoral a Catalunya. Fa 30 anys que en fem i sabem com es fa”, ha aclarit.
 

Rovira, que ha participat dins d'una àmplia delegació d'Esquerra Republicana en l’acte Referèndum és Democràcia, organitzat per les entitats sobiranistes a Montjuïc i que ha reunit al voltant de 40.000 persones, ha insistit que el referèndum de l’1 d’octubre “és imparable”, perquè tindrà totes les garanties democràtiques, una llei del Parlament que li donarà cobertura “i apel·larà al dret internacional, per la qual cosa serà inimpugnable”.
 

Preguntada pels periodistes sobre el paper dels funcionaris en la jornada electoral, Rovira ha aclarit que per tirar endavant el referèndum no es farà res que ja no prevegi l’actual Llei de règim electoral general espanyola, que en cap cas fa ús dels funcionaris en aquesta jornada com a treballadors públics.
 

Rovira s’ha mostrat confiada en una resposta massiva de la ciutadania per anar a votar l’1 d’octubre. “Saben que és l’única sortida que ens queda davant la situació que estem vivint i el que volen és votar per decidir. De manera que el que farem serà exercir la democràcia”.

La secretària general d’ERC també ha dit que les amenaces del govern espanyol “tenen data de caducitat” perquè la repressió política “no pot ser infinita”.  Una repressió que si malgrat tot es manté, no demostrarà res més que l’espanyol “és un Estat fallit com a estat de dret i democràtic”.

En aquesta mateixa idea ha insistit el portaveu adjunt d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha assegurat que "aquest procés i en definitiva aquest país s'està guanyant al carrer. Ho diuen actes com el d'avui i els estudis d'opinió, que revelen que un 80% de la població vol votar".

Rufián ha recordat que el govern de l'Estat no ha demostrat ni creu que demostri cap voluntat de negociar. Però el referèndum es farà, perquè "la democràcia és imparable i no la podran aturar ni amb amenaces, ni amb sentències, ni amb inhabilitacions perquè darrere nostre hi ha molta gent que ho fan millor que nosaltres".


L'acte d'aquest matí ha comptat amb una àmplia representació d'Esquerra Republicana, començant pel president del partit i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el Govern en ple, encapçalat pel president Carles Puigdemont i amb els consellers per ERC Raül RomevaCarles Mundó, Toni Comín, Dolors Bassa i Meritxell Serret. També hi han assistit representants d'Esquerra al Parlament de Catalunya, al Congrés i al Senat, amb delegacions encapçalades respectivament per Sergi Sabrià, Gabriel Rufián i Mirella Cortès, l'eurodiputat Jordi Solé o el portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, entre d'altres.

Totes les intervencions han anat càrrec de representants de la societat civil i dels mateixos convocants de la trobada: l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium. Sí que s'ha donat la veu a alcaldes d'arreu del territori per expressar el compromís dels municipis amb el referèndum. "L'1 d'octubre obrirem els col·legis electorals; ens teniu a la vostra disposició", ha assegurat entre aquests testimonis l'alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, la republicana Maite Aymerich.

El manifest de la jornada, en què es reafirma la convicció d'anar a votar l'1 d'octubre i es reclama el suport internacional al dret democràtic que vol exercir Catalunya, l'ha llegit l'extrenador del Barça i actualment al Manchester City Pep Guardiola.