Coneix les dones de la mesa de l'Assemblea Nacional de Dones d’Esquerra Republicana

El proper 30 de juny se celebrarà l’Assemblea de Dones d’Esquerra Republicana on es presentarà el pla de treball 2020-2024 de Vicesecretaria General de les Dones, la Raquel Sans. També, es renovarà la mesa que haurà de ser votada al plenari de l’Assemblea de Dones. Les candidates són Mèius Ferrés (presidència), Najat Driouech (vicepresidència) i Maria Alba Pijuan (secretària).


Mèius Ferrés i Fluvià, candidata a Presidenta de l’Assemblea Nacional de Dones

 Mèius Ferrés i Fluvià (Olot, 1963)
Mèius Ferrés i Fluvià (Olot, 1963)

Formada en Filologia Catalana i Lingüística Teòrica per la UdG i la UAB, treballa a la Universitat de Girona com a cap de l'Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals. Anteriorment ha estat treballant a la UAB com a becària i professora, i a la UdG com a professora de llengua catalana a la Facultat de Lletres, cap del Servei de Llengua Catalana, cap del Servei de Llengües Modernes i gestora de comunicació digital.

Presidenta de la sectorial de Política Lingüística de Girona (2008), candidata per Girona a les eleccions europees (2009), cap del Gabinet de Coordinació del Comissionat per a Universitats i Recerca (2009-2011), candidata a les eleccions al Parlament (2015), membre de l’Executiva Nacional d’Esquerra com a secretaria de partit en xarxa (2011-15), presidenta local d'Esquerra Republicana d'Olot (2015-2019), actualment membre de la Mesa del Consell Nacional (2020).

Activista en defensa de la causa feminista des de fa anys, membre del grup fundador “On són les dones”, treballa en campanyes individuals i col·lectives per la visibilització de les dones a la xarxa, i participa en actes en defensa dels drets i les llibertats de les dones.


Najat Driouech Ben Moussa, candidata a Vicepresidenta de l'Assemblea Nacional de Dones

  Najat Driouech Ben Moussa (Marroc, 1981)
Najat Driouech Ben Moussa (Marroc, 1981)

És treballadora social, filòloga i professora que va arribar a Catalunya el 1990, quan tenia nou anys. És llicenciada en filologia àrab i diplomada en treball social especialitzada en immigració, identitat i religió. És docent al Màster Món Àrab i Islàmic, impartit a la Universitat de Barcelona.

Ha estat tècnica d'immigració. Actualment és tècnica d'ocupació i formació a l'Ajuntament del Masnou. Ocupà la desena posició a la candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya - Catalunya Sí per Barcelona a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2017, on fou escollida diputada. Ha esdevingut la primera dona diputada musulmana en la història de Catalunya.

Ha combinat la tasca professional a l'Ajuntament del Masnou amb la formació a l'àmbit universitari, moltes vegades relacionat amb la dona immigrant, i l'activisme social, lluitant per la igualtat de drets i fent visibles a les més invisibles, les dones migrants. Això la va portar a EEUU l'any 2014 i al Parlament Europeu el 2015 per visibilitzar les dificultats d'inclusió social de la segona generació de la població d'origen migrant a Catalunya i a publicar diversos articles sobre la dona migrant i la seva situació de vulnerabilitat.

Maria Alba Pijuan i Vallverdú, candidata a Secretària de l’Assemblea Nacional de Dones

 Maria Alba Pijuan i Vallverdú (Tàrrega, 1975)
Maria Alba Pijuan i Vallverdú (Tàrrega, 1975)

Llicenciada en Traducció i Interpretació (UAB) i doctora en Teoria de la Traducció (UAB), ha estudiat la tasca traductora de Manuel de Pedrolo, sobre la qual ha publicat diversos articles acadèmics. Ha col·laborat en el Diccionari de la traducció catalana (2011) i en els volums Less Translated Languages (2005), Vigència de Manuel de Pedrolo (2018) i Manuel de Pedrolo: una mirada oberta (2019). El 2018, any del centenari del novel·lista, va comissariar l’exposició Sota censura: Manuel de Pedrolo, retrat d’un segle de lluita, organitzada pel Museu de Cervera.

Treballa a la Universitat de Lleida i actualment és alcaldessa de Tàrrega i vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya. El seu àmbit de responsabilitat en aquesta entitat és la Cohesió Social, que engloba Benestar Social, Educació i Salut, àrees en què treballa per garantir la presència de la perspectiva de gènere, defensant sempre els drets de les dones.

Neta del primer regidor d'ERC a Tàrrega després de la dictadura franquista – Ramon Vallverdú Bordes –, ha viscut la política intensament des de ben joveneta, especialment dins l'àmbit familiar. Va militar a ERC del 2007 al 2011 i va formar part de la llista del partit a les eleccions municipals l'any 2007. Adherida a la declaració impulsada per membres de la comunitat universitària de la UdL per la llibertat dels presos polítics i contra la judicialització de la política catalana, i al manifest en desacord al rebuig de la UdL a l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum (2017).

Etiquetes