La conferència d’Oriol Junqueras on fixa el camí factible cap a la República en 15 idees

El president d’Esquerra Republicana traça el rumb cap a la independència, que passa per Europa i per construir majories inapel·lables. Junqueras defensa que l’1-O és el dia que “vam guanyar-nos la llibertat” i que cal fer de la causa dels catalans, la de la democràcia a Europa

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha argumentat que el “camí factible” per assolir la República Catalana passa per “incardinar la nostra causa en la causa general de la democràcia a Europa” i que cal “seduir el conjunt de la societat catalana per sumar i construir un projecte de majories al servei de cadascun dels ciutadans d’aquest país, la majoria republicana”. Ho ha fet en una conferència política al Sant Jordi Club de Barcelona, a la qual han assistit 3.000 persones.

Junqueras ha explicat que, malauradament, Europa es troba enmig d’una “deriva autoritària amb l’ascens de partits d’extrema dreta arreu del continent” i, davant d’això, “cal que Europa entengui que defensar la democràcia i la llibertat a Catalunya és defensar el futur democràtic d’Europa”. També està convençut que “la causa general contra els representants democràtics d’aquesta societat arribarà tard o d’hora al Tribunal Europeu de Drets Humans” i que “Europa contribuirà, des de la perspectiva judicial, a fer caure la injustícia espanyola”.

El president d’Esquerra ha remarcat, a més, que “el camí factible cap a la República s’ha de basar en l’enfortiment del moviment republicà i en el debilitament gradual no d’Espanya com a societat, sinó del règim del 78, que encara controla l’Estat”. Per enfortir-se ha insistit en la idea de la majoria republicana i ha apel·lat al 80% de la societat catalana que considera que “qualsevol solució ha de passar per la democràcia i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. “El millor instrument és un referèndum, que ha de ser reconegut per la pròpia ciutadania i verificable a nivell internacional. Caldrà, doncs, crear les condicions necessàries perquè l’Estat s’assegui a negociar”, ha explicat.


Junqueras ha reivindicat que l’1 d’octubre de 2017 “quedarà per sempre escrit a la història del nostre país com el dia de la dignitat, el dia que vam guanyar-nos la llibertat, perquè el més important d’aquella jornada és que tots vam creure que podíem ser lliures, i quan el poble creu que pot ser lliure, ja ho comença a ser”, i ha volgut transmetre un missatge d’esperança: “Si necessiten tot això per evitar que el poble decideixi quin futur vol, és que realment estan perduts i només és qüestió que el règim acabi caient, perquè a nosaltres ens empresonaran, però les idees persisteixen i no podran fer pensar diferent a més de 2 milions de catalans”. “Us necessitem enèrgicament il·lusionats”, ha afegit, “cal que visquem la repressió que estem patint com una etapa necessària cap a la victòria”.

El líder republicà també ha assenyalat que les properes eleccions municipals són una “prova de foc” a tot Catalunya i, especialment, a Barcelona: “Barcelona ha de tornar a ser el referent mundial de la lluita per la llibertat, ha de ser la punta de llança de la lluita antifeixista a Europa, i només ho podrà ser si exerceix de capital de la Catalunya republicana”.


Els 15 fragments més destacats de la conferència d’Oriol Junqueras:

 1. Avui, més que mai, sento que no només no he fet res del que hagi de penedir-me, sinó que us vull dir que me’n sento legítimament orgullós, perquè ser lleial a un mandat democràtic, voler que la gent d’aquest país decideixi lliure i democràticament què vol ser, em sembla que és l’ABC de qualsevol demòcrata. I sí, ho tornaria a fer.
 2. Aquest país converteix en català a tot aquell que ho vol ser. Ser català no és una herència, sinó una elecció. És català qui ho vol ser, hagi nascut on hagi nascut, parli la llengua que parli, tingui els cognoms que tingui. L’important és allò que volem ser i volem construir entre tots, i no les diferències. No preguntem d’on venim, sinó cap a on volem anar.
 3. Som el relleu incansable de generacions i generacions que durant segles han lluitat per la llibertat. Som una baula més d’aquest engranatge històric que ens ha permès ser més a prop que mai del nostre objectiu i hem après que els drets mai no es concedeixen, es conquereixen a base de molt de sacrifici, lluita i esforç.
 4. L’1 d’octubre de 2017 quedarà per sempre escrit a la història del nostre país com el dia de la dignitat. És el dia que vam guanyar-nos la llibertat. Perquè el més important d’aquella jornada és que tots, les institucions i sobretot el poble, vam creure que podíem ser lliures, i quan el poble creu que pot ser lliure, ja ho comença a ser. Vam escriure les pàgines més boniques que s’havien escrit des de feia molts anys i que són la base de totes les que vindran.
 5. L’únic que demostra tota aquesta onada de repressió que s’ha engegat és l'absoluta feblesa de l'Estat. Si necessiten tot això per evitar que el poble i la democràcia decideixi quin futur vol, és que realment estan perduts i només és qüestió de temps que el règim acabi caient, perquè a nosaltres ens empresonaran, però les idees persisteixen i no podran fer pensar diferent a més de 2 milions de catalans. Fins quan retindran tot un poble per la força?
 6. No oblidem que qui realment té por és el propi Estat. Sobretot després d’adonar-se que no ens aturarem ni ens resignarem mai. Si creien que amb la repressió, les amenaces i empresonant-nos recularíem o canviaríem, no ens coneixen, ni a nosaltres ni al poble català. Fa molts anys que perseguim un somni, fa molts anys que treballem per la llibertat del país i per més obstacles que hi posin no ens aturarem mai fins a aconseguir-ho.
 7. Han de saber que cada dia que ens mantenen a la presó, el nostre moviment es fa més gran, més fort, més creïble i més invencible. Hem guanyat tota la legitimitat i credibilitat davant del món. Ara ja saben, com els havíem dit tantes vegades, que estem disposats a absolutament tot, sempre de manera pacífica, per defensar la democràcia i que els ciutadans de Catalunya, tots, puguin decidir el futur del país. Defensar la democràcia no és cap delicte, fer un referèndum no és cap delicte. I tenim molt clar que si la presó és el preu que hem de pagar per la llibertat, el pagarem. Perquè val la pena.
 8. La injustícia de la instrucció i del procediment judicials construïts contra gran part de la societat catalana, a través d’una causa general contra els representants democràtics d’aquesta societat, arribarà tard o d’hora al Tribunal Europeu de Drets Humans. I estic convençut que Europa contribuirà des de la perspectiva judicial a fer caure la injustícia espanyola. Tenim l’oportunitat de canviar la història. Farem que qui acabi assegut al banc dels acusats sigui l’Estat. El temps i la justícia internacional ens donarà la raó. Mentrestant, cap ben alt, ànima tranquil·la i lluita constant, com hem fet sempre.
 9. Estan disposats a anar en contra de Catalunya perquè és l’amenaça més gran que ha existit en contra del poder de l’oligarquia espanyola, en contra dels privilegis polítics i en contra de statu quo. Darrera el seu discurs de la unitat d’Espanya, hi ha amagat l’interès pur i dur de mantenir els privilegis d’uns pocs: de la classe política i econòmica de l’Estat espanyol.
 10. Europa està malauradament enmig d’una deriva autoritària amb l’ascens de partits d’extrema dreta arreu del continent. Per això, hem de treballar, ara més que mai, per incardinar la nostra causa en la causa general de la democràcia a Europa. Cal que Europa entengui que defensar la democràcia i la llibertat a Catalunya és defensar el futur democràtic d’Europa. Volem ajudar a construir l’Europa dels ciutadans i fer d’Europa un bastió de drets i llibertats.
 11. Les properes eleccions municipals són una prova de foc a tot Catalunya i, especialment, a Barcelona. Barcelona ha de tornar a ser el referent mundial de la lluita per la llibertat. Ha de ser la punta de llança de la lluita antifeixista a Europa. I només ho podrà ser si exerceix de capital de la Catalunya republicana.
 12. Un camí factible cap a la República s'ha de basar en l'enfortiment del moviment republicà i en el debilitament gradual no d'Espanya com a societat, sinó del règim del 78, que encara controla l’Estat. I això no s’aconsegueix solament amb una o dues batalles decisives, sinó amb una pacient feina de reforçament propi i de desgast del rival. La victòria depèn de molts factors alhora, però de manera molt significativa de la capacitat de seducció sobre el conjunt de la societat catalana, de sumar i construir un projecte de majories al servei de cadascun dels ciutadans d’aquest país. De construir la majoria republicana. Qualsevol solució ha de passar per la democràcia i l’exercici del dret a l’autodeterminació. Així ho planteja el 80% de la societat catalana.
 13. Ens van dir que era impossible que l’independentisme guanyés mai unes eleccions i ho vam fer. Ens van dir que era impossible fer l’1 d’octubre i el vam fer. I ens diuen que mai podrem ser independents i ho serem.
 14. No han pogut resistir la temptació d'empresonar-nos i no la podran resistir a una sentència exemplarment dura, malgrat són perfectament conscients que les acusacions, la instrucció i absolutament tota la causa és una farsa, un muntatge, però els mou la venjança i l'objectiu d'acabar amb un moviment polític que pot generar el canvi i la fi dels privilegis del règim del 78.
 15. Vull dir-vos que us necessitem enèrgicament il·lusionats, com ho estàveu abans de l’1 d’octubre. I n’heu d’estar perquè cal, i perquè és el que més mal els fa als qui ens volen derrotats. Cal que visquem la repressió que estem patint com una etapa necessària cap a la victòria. Ni plors, ni laments, no vull veure mai més la derrota als vostres ulls, en cap de les persones que us estimeu el país i la vida, que us estimeu la gent, que estimeu la justícia i la llibertat. Si perseverem, no tingueu cap dubte que més d’hora que tard es dibuixarà un somriure que serà etern als ulls de tota la bona gent. I recordeu: Som la llavor de totes les victòries. Guanyarem!

Etiquetes