El vicepresident del Govern, Pere Aragonès / ACN
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès / ACN

El Govern explica al Parlament les mesures empreses per combatre el coronavirus, adverteix que la situació es pot allargar i exigeix a l’Estat el confinament total

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha reclamat al govern espanyol que s’aculli ràpidament a les compres de deute del Banc Central Europeu per aconseguir fins a 73.000 M€ i destinar-los a la lluita contra el coronavirus. És una de les mesures econòmiques que ha defensat avui en la compareixença telemàtica del Govern davant dels presidents dels grups parlamentaris del Parlament de Catalunya: "La prioritat absoluta és salvar vides i, a la vegada, són fonamentals les mesures per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus", ha assegurat el vicepresident.

Els diners que l’Estat podria obtenir de Frankfurt serien dues vegades el pressupost sencer de la Generalitat; Aragonès té clar que “s’han d’utilitzar per evitar que la crisi la pagui la ciutadania més vulnerable” i ha defensat destinar-los al sistema de salut i també a una renda bàsica universal, en un moment en què la majoria de la ciutadania té disminuïts els seus ingressos. També ha tornat a reclamar a l’Estat que no cobri la quota dels autònoms i ajorni el cobrament d’impostos com l’IVA, tot remarcant que la Generalitat ja aplica una suspensió en els seus impostos.

També ha insistit en la necessitat d’aprovar els pressupostos del 2020 el més aviat possible, ja que “és fonamental poder augmentar la despesa de la Generalitat amb 3.000 M€ més”, i ha ofert als grups parlamentaris que, un cop aprovats els comptes, es consensuïn les modificacions necessàries per fer front a la crisi sanitària.

Per la seva banda, la consellera Alba Vergés ha anunciat que Salut preveu rebre aquest divendres 50.000 proves ràpides per detectar casos de coronavirus. En les properes setmanes, també espera dues tongades amb 100.000 proves ràpides cadascuna. Vergés ha aclarit que són comandes de la Generalitat i, per tant, són al marge de les que també espera per part del Ministeri de Sanitat. L’estratègia de fer proves ràpides funcionarà per fases; a la primera, les proves s’aplicaran al personal sanitari; a la segona, a l’àmbit residencial, a l’atenció primària i al personal essencial; i a la tercera, a àmbits comunitaris. La consellera també ha volgut traslladar un missatge d’esperança: “Ens en sortirem, segur. Estem treballant incansablement perquè la corba de contagis arribi al seu pic el més aviat possible".

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha alertat que sense un confinament total el pic de contagis pot arribar a finals d’abril i el confinament es pot estendre fins al juny. Per això, ha tornat a exigir al president espanyol, Pedro Sánchez, que decreti el confinament total i el tancament de ports i aeroports. També ha demanat, dirigint-se als grups parlamentaris, “deixar de banda la batussa política i treballar conjuntament per salvar vides i per protegir la salut dels nostres ciutadans”.