“A Catalunya encara esperem la pluja de milions anunciada per Rajoy el 2017”

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha restat tota credibilitat al projecte de pressupostos generals de l'Estat que el Govern ha presentat aquest matí a la cambra baixa, posant com a exemple “la pluja de milions anunciada per Rajoy al març de 2017 per a infraestructures troncals de Catalunya, com a ports, aeroport d’El Prat i xarxa de Rodalies, i ja s'ha vist que, del que s'ha dit, gens. Encara ho estem esperant”.

Per Tardà, a més, “aquests pressupostos no reflecteixen el creixement econòmic que segons el Govern espanyol ja està consolidat, ja que la despesa social està molt per sota del creixement real de l'economia que se'ns anuncia”.

D'altra banda, el portaveu republicà al Congrés insisteix que “es manté l'espoli fiscal que sofreixen el País Valencià i les Illes Balears”, raó per la qual “continuen essent uns pressupostos que actuen contra els interessos dels Països Catalans”.

La pluja de milions anunciada per Rajoy al març de 2017 per a infraestructures troncals de Catalunya ja s'ha vist que, del que s'ha dit, gens: encara ho estem esperant
Joan Tardà Portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats

Les crítiques de Tardà se sumen a les expressades pel portaveu d'Esquerra Republicana en la comissió d'Hisenda i Funció Pública, Joan Capdevila, per qui els pressupostos estan pensats perquè l'Ibex guanyi les properes eleccions.


“No hi ha pressupostos, sinó només l'anunci”, afegeix Capdevila, per qui en els últims dies només s'ha fet evident la lluita entre el ministre d'Hisenda del PP, Cristóbal Montoro, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, “per disputar-se ser portaveus de l'Ibex i, per extensió, també del centre dreta en pugna amb el PSOE”. El portaveu republicà agraeix la “coherència democràtica” del PNB, els vots del qual són bàsics per a l'aprovació dels pressupostos al Congrés, perquè es mantingui ferm en la seva negativa a negociar-los mentre l'article 155 estigui vigent a Catalunya.

A l'espera d'una anàlisi detallada quan el projecte de llei iniciï el seu tràmit al Congrés, la primera conclusió de Capdevila és que els pressupostos “teòricament no s'han presentat abans per la situació econòmica i política a Catalunya, i ara que les condicions es mostren semblants, van i els presenten ”, i que les previsions de recuperació econòmica que reflecteixen “són la major mostra de les mentides del Govern espanyol durant tots aquests mesos en la seva obsessió per fixar a Catalunya l'origen de tots els mals”.

D'altra banda, la baixada d'IRPF anunciada per Montoro reduirà els ingressos de les Comunitats Autònomes, per la qual cosa continuant sense resoldre el finançament autonòmic drena recursos per a l'educació, la sanitat i la dependència. A més, “la despesa social creix per sota del que creix l'economia en termes reals, amb un sostre de despesa inferior a quan van començar les polítiques d'austeritat”, la qual cosa confirma la falta de sensibilitat del Govern espanyol amb les polítiques socials i l'atenció als col·lectius més vulnerables, “que segueixen sent les principals víctimes de la crisi que va esclatar fa ja 10 anys”.

Una reducció del dèficit molt catalana


El portaveu republicà ha aprofitat per valorar també el recent tancament de l'exercici 2017 presentat pel ministre Montoro, que inclou les dades de reducció del dèficit per al conjunt d'Administracions Públiques. Una reducció que s'ha produït, principalment, "gràcies a la disciplina fiscal de la Generalitat de Catalunya i a un exercici de recentralització encoberta".
La Generalitat de Catalunya ha passat d'un dèficit públic de 6.234 milions d'euros el 2015 a un dèficit de 1.314 en 2017. Això suposa una reducció de 4.921 milions d'euros, aproximadament un 60 per cent de la reducció del dèficit de la qual ha estat capaç l'Administració Central de l'Estat en els dos últims exercicis, incompliments en execució a banda.

A tenor d'aquests resultats, Capdevila ha trobat a faltar per part del ministre "un agraïment explícit a un dels màxims artífexs d'aquest procés de consolidació fiscal, el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras”, a la presó preventiva des de fa més de tres mesos.