Puigcercós es compromet per escrit davant Greenpeace a rebutjar la ubicació del cementiri nuclear a Ascó

El president d'Esquerra i candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Puigcercós, ha signat la renovació del rebuig de la instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Ascó (Ribera d'Ebre); renovació proposada per Greenpeace als líders de les quatre formacions que van donar suport a la Resolució 632/VIII del Parlament de Catalunya en el mateix sentit.

Amb aquest gest, Esquerra es compromet a mantenir la seva oposició al cementiri nuclear també després de les eleccions. Fins al moment, ni Convergència i Unió ni el Partit dels Socialistes de Catalunya han volgut sumar-se a la iniciativa.

Per a Joan Puigcercós, 'el silenci dels candidats de les dues formacions polítiques majoritàries de Catalunya és sospitós ja que cap de les dues ha inclòs l'MTC en el seu programa electoral'. Segons la informació apareguda en els mitjans de comunicació, totes dues forces polítiques condicionen la seva posició al fet que el Consell de Ministres adopti una decisió sobre la ubicació del cementiri nuclear abans o després de les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Amb aquest compromís Joan Puigcercós vol enviar un 'clar missatge de fermesa política en contra d'aquestes perilloses instal·lacions a la ciutadania' i, molt especialment, al Consell de Ministres.

Segons l'organització ecologista, una negativa de CiU i el PSC a renovar el rebuig contra el cementiri nuclear a Ascó deixa al Consell de Ministres l'escletxa de possibles negociacions amb el Govern de la Generalitat que pugui sortir de les eleccions. En un moment d'unanimitat al màxim nivell en contra del cementiri nuclear, el silenci d'Artur Mas i José Montilla és l'únic espai polític que queda al Consell de Ministres per mantenir un procés que margina el dret a decidir de Catalunya sobre les seves instal·lacions energètiques i vulnera la llei referent a la participació pública.

A aquest compromís amb Greenpeace se li ha de sumar el compromís que el candidat d'Esquerra va adquirir amb la Coordinadora contra el cementiri nuclear i al fet d'incloure al programa electoral un rebuig clar i ferm a la instal·lació.

La signatura del compromís va tenir lloc el diumenge passat a Ascó, on Joan Puigcercós va encapçalar la delegació d'Esquerra a la manifestació de rebuig a la ubicació de la instal·lació a Catalunya.