Ridao a ZP sobre la dació en pagament: ‘Vostè i el seu govern de quin cantó estan, dels bancs o de la bona gent?’

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha preguntat aquest dimecres en la sessió de control al Congrés al president del govern espanyol sobre la dació en pagament, el lliurament de la casa a canvi de saldar la hipoteca. Ridao ha preguntat si "considera just que una persona que no pugui pagar la seva hipoteca no només pugui perdre la casa sinó endeutar-se de per vida. El portaveu independentista ha recordat que hi ha 250.000 famílies que van perdre la casa entre 2005 i 2008 i que ‘han vist horroritzades que amb la crisi i l'atur no poden pagar la seva hipoteca a bancs que els la van oferir sense control i en molts casos a un 120% del seu valor’.

Segons Ridao, ‘la lògica diu que si un habitatge està ben taxat, retornar-lo al banc hauria de ser suficient’ però a l'Estat la llei permet que el banc fins i tot se la quedi en subhasta per un 50% del valor amb què la va taxar. ‘És obscè que els cinc principals bancs l'any passat tinguessin beneficis per valor de 15.000 milions d'euros, el mateix valor de les hipoteques executades’, ha dit Ridao, que també ha recordat que per a l'Estat és ‘més car’ abocar aquesta gent a l’exclusió social. ‘Vostè i el seu govern de quin cantó estan, dels bancs o de la bona gent?’.

Posteriorment a la pregunta, Zapatero ha mantingut una conversa amb Ridao en què s’ha compromès a crear una subcomissió a la cambra baixa per ‘estudiar’ la viabilitat de la dació en pagament —la cancel·lació d'una hipoteca mitjançant el lliurament de les claus del pis al banc. Ha estat després de la sessió de control que Ridao li ha recordat el ‘drama humà’ que pateixen les famílies que lliuren el pis al bancs i encara queden endeutades de per vida. Des de l'hemicicle, Zapatero ja ha avançat que el seu executiu està disposat a aplicar noves mesures, però ha recordat que cal preservar la fortalesa dels bancs.

Etiquetes