Ridao acusa Zapatero de ‘carregar el mort del deute a les Comunitats quan l’estat en té 5 vegades més’

El portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha alertat al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, contra el ‘pacte de la fam’ que pot suposar la governança econòmica europea tal com s'està definint. Zapatero ha exposat davant del Ple del Congrés les conclusions de l'últim Consell Europeu, centrat en la concreció de les línies bàsiques d'aquest nou govern econòmic.

‘Europa ha de tenir un govern econòmic’, ha dit Ridao, ‘però no una policia de l'austeritat actuant al servei dels mercats i que condueixi als estats membres a una espècie de ‘pacte de la fam’.

Ridao ha denunciat que el ‘pensament únic imperant a la UE està creant una mena de brigada antidespesa que ignora que pot existir una altra governança econòmica més sostenible i més integradora’. Per posar-la en peu, ha advocat per regular ‘de manera valenta els sistemes financers, crear una agència europea que tregui l'euro de la dictadura de les agències americanes, i construir un espai d'harmonització fiscal per gravar les transaccions entre estats’.

La reunió del president amb els grans empresaris, ha assegurat Ridao, va ser la ‘viva imatge d'un Govern que en només dos anys ha passat de voler refundar el capitalisme a fer seguidisme del dictat dels mercats encarnats per Alemanya i França’. ‘El que llasta a l'Executiu’, ha sentenciat, ‘no és només la crisi econòmica, que en dos anys ha fet caure onze governs, sinó el frenesí de les retallades socials, a la qual cosa ara se li afegeix la possibilitat de desvincular els salaris de la inflació amb el pretext de la competitivitat’.

Segons Ridao, el president, té l'opció de ‘persistir en una direcció errònia o, per contra, prendre nota del resultat de les eleccions regionals d'Alemanya i França i que reflecteix certa decadència d'aquest model neoliberal’. El portaveu d’Esquerra ha advertit a ZP que la negociació col·lectiva ‘ha funcionat raonablement bé i no hauria de quedar contaminada per aquest pacte europeu per la competitivitat’. I ha advertit que ‘el pla contra l'economia submergida no pot amagar un assetjament als que es limiten a subsistir’, i li ha preguntat obertament si ‘perseguirà la fam o el delinqüent que gairebé sempre hi ha darrere’.

Finalment, Ridao ha advertit de ‘l’intent recurrent de carregar el mort a les comunitats ha donat vida al PP per parlar de dèficit cero i per exigir un pacte de racionalització de l’estat de les autonomies i recentralitzar competències’, un fet que, segons el portaveu, ‘és injust perquè estigmatitza les comunitats, fa mal a la imatge i el crèdit, i alimenta la falsa imatge de les comunitats autònomes com una càrrega, una colla de malgastadors, una imatge falsa perquè l’estat té cinc vegades més dèficit i més deute’.

Etiquetes