Ridao: ‘Avui per avui no podem donar suport a una reforma que impedeix la creació d’un marc català de relacions laboral’

El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao ha valorat el projecte de reforma de la negociació col·lectiva aprovat pel Consell de Ministres i ha afirmat que el ‘Decret Llei no està a 15 minuts de l’acord entre sindicats i la patronal, tal i com va dir Rubalcaba, sinó que queda força més lluny’. Ridao ha lamentat que ‘en les negociacions entre els agents socials i la patronal no hagi estat possible arran de la voluntat dels representants empresarials d'incloure en la negociació qüestions com l'absentisme laboral o les mútues de treball’.

Tot i reconèixer que ‘hi ha aspectes positius que permetran flexibilitzar la rigidesa de l’actual marc de relacions laborals, o la voluntat de desjudicialitzar els conflictes’, Ridao ha considerat que ‘avui per avui no podem donar suport a una reforma que impedeix la creació d’un marc català de relacions laboral’. El portaveu d’Esquerra ha recordat que la necessitat ‘és aconseguir que les relacions laborals s’adaptin a les necessitats productives, al cost diferencial de la vida, a les diferents realitats que es generen en els territoris, i és per això que el marc català seria el més adient per adaptar els convenis a la realitat de cada territori’.

Davant d’aquesta situació, ‘Esquerra encararà la tramitació legislativa prioritzant superar els inconvenients contemplats en el text que dificulten l'objectiu d'assolir un marc català de relacions laborals que respongui a les necessitats dels treballadors i del conjunt de la ciutadania del país’ i ha criticat ‘que la progressiva desaparició dels convenis provincials contemplada en aquesta reforma no vagi acompanyada de la potenciació dels convenis col·lectius d'àmbit autonòmic’.

El portaveu d’Esquerra al Congrés ha defensat que cal ‘potenciar els convenis d’àmbit autonòmic, perquè permetria avançar en l'establiment i normalització d'un marc català de relacions laborals’ i ha rebutjat frontalment que ‘es doni primacia absoluta als convenis estatals o d’empresa’. ‘En els convenis d’empresa, si no hi ha representació sindical, es perpetua l’actual situació de desprotecció dels treballadors’, ha recordat el portaveu d’Esquerra.

Etiquetes