Ridao: ‘Nosaltres no hem de demanar perdó per res’

Joan Ridao, secretari general d’Esquerra ha lamentat a les declaracions fetes ahir per part d’Oriol Pujol, que deia que l’anterior govern hauria de demanar perdó per haver amagat la situació financera de la Generalitat, i li ha contestat que ‘Nosaltres no hem de demanar perdó per res’. Ridao li ha recordat que quan es va formar el govern d’esquerres i fins avui dia Catalunya no només té el problema de la baixada d’ingressos com a conseqüència de la crisi econòmica, sinó que també el govern de l’estat no compleix amb les seves obligacions financeres, pagant a Catalunya allò que se li deu. ‘Nosaltres vam entrar a govern amb un saldo fiscal negatiu del 10 per cent, quasi 20.000 milions dels nostres recursos que surten d’aquí se’n van a Madrid i que no tornen, agreujat per un allau migratori, una pressió de demanda assistencial en àmbits com la sanitat i l’educació; i ho vam assumir fent polítiques socials com no havia fet mai cap govern a Catalunya, perquè el que feia CiU abans que nosaltres governéssim era assistencialisme, no eren polítiques socials, i del benestar com les que vam tenir que fer nosaltres amb els pocs recursos que teníem’.

En aquest sentit Ridao també ha recordat quan els republicans governaven, el departament tenia 2.300 milions de dèficit i que quan aquest es va dissoldre, el dèficit era de 1.800 milions, ‘aquesta és una demostració evident de com amb pocs recursos es pot fer encara una gestió més austera i eficient que els governs conservadors. Nosaltres hem tingut que afrontar en set anys quasi un milió de nous catalans immigrants que han hagut d’accedir a una educació, sanitat pública i serveis socials; nosaltres amb els pocs recursos de la crisi hem dotat amb 100.000 noves targetes sanitàries a aquestes persones, hem incrementat un 87 per cent els recursos destinats a l’educació atenent als 200.000 alumnes de més a les escoles públiques i hem pagat un 69 per cent del cost total de la llei de dependència, que l’hem pogut aplicar a Catalunya gracies al seu govern no pas gràcies als incompliments del govern de l’estat, per tant nosaltres no hem de demanar perdó per res’. El republicà ha explicat que la seva tasca a partir d’ara és la de garantir que l’actual govern continuï apostant pel model d’integració, acollida, i de benestar social.

Ridao ha explicat que la crisi econòmica s’ha vist agreujada per les ‘receptes’ fetes pels governs conservadors de Catalunya i de l’estat, i que la sortida de la crisi no passa només per satisfer els mercats, ajudar als bancs ‘mentre aquests tenen l’aixeta del crèdit tancat’ i per aplicar retallades en politiques bàsiques com són la sanitat, l’educació i els serveis socials, ‘seria desitjable que hi hagués una ordenança europea i mundial que poses taxes a les transaccions europees a nivell internacional, que hi hagués un fons d’estabilitat europeu amb interessos tous, que hi hagués una política que tingués en compte no només la fiscalitat, també altres aspectes com la valoració del deute amb una agència europea del ‘renting’ i no caure en la dictadura de les agencies americanes que fan que els estats s’esclavitzin davant el seu deute públic’. El republicà tot i reconeixent que s’ha de racionalitzar la despesa ha demanat al govern planificació, ‘però planificar vol dir pensar que és o no sostenible, decidir entre tots, per on podem retallar i no tirar pel dret unilateralment i retallar un 10-20 per cent els recursos que destinem avui a polítiques bàsiques pel nostre benestar’. En aquest sentit Ridao també ha demanat una distribució justa de la crisi mitjançant austeritat i racionalització de la despesa però també mantenint una estructura d’ingressos ‘i això s’aconsegueix sent equitatius fent que paguin més els que més tenen, aquella gent que pot pagar una sanitat privada, una escola privada, lògicament no poden veure com els seus impostos baixen’ i ha lamentant la poca reciprocitat del govern dient que ‘cada vegada que nosaltres truquem a la conselleria per parlar del tema, aquests comuniquen’.

Pel que fa als fons de competitivitat, El secretari ha recordat que dimarts vinent es discuteix a Madrid una nova iniciativa parlamentària al voltant del fons de competitivitat i ha exigit al Govern de Catalunya que convoqui urgentment la Comissió Bilateral reunint per un costat a tots els partits catalanistes i per l’altre al Govern de l’Estat per a negociar la consecució dels mateixos, ‘el problema és que tenim un govern espanyol al davant que no compleix amb les seves obligacions financeres, que canvia les regles del joc, i un govern com el de CiU que l’únic que l’hi interessa és incomodar políticament i deixar al descobert les actituds d’un PSC que a Catalunya defensa una cosa i a Madrid fa seguidisme del PSOE; amb aquesta actitud estem reproduint el mateix error que vam cometre a l’hora de defensar l’estatut, que divideix i fractura el catalanisme. Per tant li demanem al govern que vertebri un autèntic front catalanista, convocant la Comissió Bilateral per posar-nos d’acord i defensar junts a Madrid el interessos reals de Catalunya’.

De cara als propers comicis municipals, Joan Ridao a alabat gestió austera i eficient feta pels 200 alcaldes i 2.000 regidors d’ERC i ha assegurat que el compromís de la formació passa per continuar en aquest sentit. Ridao ha explicat que l’objectiu principal dels republicans és crear ocupació i riquesa i ha assegurat que els ajuntaments, des de la modèstia dels seus recursos, i des de les dificultats econòmiques del finançament deficient per culpa de l’estat, poden esdevenir un agent actiu a l’hora de crear ocupació i riquesa, ‘nosaltres som gent que en aquesta etapa de crisi econòmica garantim el progrés social i la continuïtat de les politiques socials, som un mur defensiu davant l’ofensiva conservadora del govern de Catalunya, i d’Espanya que posa en perill l’estat del benestar i al mateix temps som gent que gestiona des de la responsabilitat un fenomen com el de la immigració, garantint plenament una societat d’acollida i d’integració, gestionada des de l’esperança i no des de la por com fan alguns partits com el PP’. Joan Ridao ha fet aquestes declaracions avui a Lleida, acompanyat de la candidata d’Esquerra a la paeria Montse Bergés.

Política Local
Per la seva part la candidatura d’ERC a la Paeria, encapçalada per Montse Bergés, ha presentat avui part de les seves propostes en Gestió Pública i Finances Locals davant de la Plaça de l’Escorxador. Bergés, aposta per millorar la transparència municipal dels comptes, ja que segons la candidata, ‘el ciutadà ha de saber què fa la Paeria amb els seus diners, cosa que avui no sap’. En aquest sentit, Bergés s’ha compromès a fer públic el llistat de proveïdors amb els quals treballa l’ajuntament, així com els diners que se’ls paga i si se’ls paga a temps. “Amb aquesta mesura millorarem la transparència i l’equitat a l’hora de repartir feines, perquè no totes han de ser encomanades als mateixos. La candidata d’ERC també ha lamentat que l’actual equip de govern no pagui amb celeritat als petits i mitjans empresaris i s’ha compromès a fer-ho en menys de 30 dies. “Si no ho fem així, moltes petites empreses o autònoms hauran de plegar”.

Una altra de les propostes ha de ser la ‘traçabilitat dels diners’, o sigui, saber quin destí tenen, així com la transparència en l’adjudicació d’ajuts; també, incloure en tots els processos de contractació pública les clàusules socials obligatòries, la compra pública sostenible, la compra verda i la compra social. ERC també es decanta per modificar l’elaboració dels pressupostos i aplicar un model ‘participatiu’, que la ciutadania hi digui la seva, però d’una manera planificada.