Ridao reclama que 'l'únic objecte de sobirania sigui el poble català' i insta a la unitat contra la reforma constitucional

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha presentat avui 3 esmenes sobre la reforma constitucional. La primera d’elles ha estat de supressió de la reforma per antidemocràtica, antisocial i centralista. La segona esmena, concurrent amb una altra del PNB respecte el poble basc, és per proposar el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya. I, finalment, una tercera esmena proposa el concert econòmic per tenir un sistema de finançament com el cupo basc. Aquestes dues darreres esmenes simbolitzen la voluntat que “l’únic subjecte de sobirania sigui el poble català, tal com ha reclamat el Parlament de Catalunya reiteradament des de l’aprovació, a instàncies d’Esquerra, de la resolució de 1989 sobre el dret a l'autodeterminació”, ha explicat Joan Ridao.

El portaveu d’Esquerra al Congrés ha afirmat que Esquerra s’oposa a la reforma constitucional perquè “és antidemocràtica en aprovar-se amb menys garanties, menys transparència i menys participació democràtica que un Reial decret; és antisocial perquè té un clar signe conservador en eliminar d’arrel el dèficit com a instrument polític per afavorir el creixement i la protecció en èpoques de crisi, abocant a més retallades l’estat del benestar i més privatitzacions; i és rabiosament centralista perquè està en contra de l’autonomia financera de les comunitats autònomes i imposa un tractament homogeni que ignora el nivell competencial i la balança fiscal”.

Segons Ridao, “la reforma és mortal de necessitat per Catalunya” i per això ha reclamat la “unitat dels partits catalans per fer front a aquest greu atemptat contra la capacitat d’autogovern i la sostenibilitat de l’estat del benestar”. En aquest sentit, ha afirmat que “com a català d’esquerres, m’avergonyeix la posició del PSC per antiprogressista i anticatalana” i espera que “CiU no es limiti només a queixar-se per estar marginada del consens o a exigir el topall de solidaritat”, sinó que reclami el concert econòmic com ha fet Esquerra, “o és que potser renuncien a reivindicar el concert econòmic?”, s’ha preguntat.