Romeva: 'Comencem a treballar per executar el mandat democràtic del 27S amb les màximes garanties'

Junqueras: 'Com més àmplia sigui la majoria per bastir un nou estat millor'

Junts pel Sí ha valorat aquest migdia els resultats del 27S, al Born Centre Cultural de Barcelona. Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras han comparegut al costat de Carme Forcadell, Muriel Casals, Eduardo Reyes, Germà Bel, Montse Palau, Lluís Llach, Anna Caula, Josep Maria Forné i Carmina Castellví. 'Des d'avui mateix ens posem a treballar per executar el mandat democràtic amb les màximes garanties i amb totes les seves conseqüències', ha afirmat Romeva.

'Tenim una aclaparadora victòria del sí. A totes les comarques i en 910 dels 948 municipis. No vam poder fer un referèndum normal i reconegut i el sí ha guanyat clarament aquest plebiscit en escons i en vots', ha dit Romeva sobre els 'un procés democràtic exemplar', recordant que -pendents del vot exterior- el sí va superar ahir els vots del 9N, amb 1,94 milions, 'una evolució clara i incontestable de la independència davant les forces explícitament del no', que 'encara és més legítima per l'alta participació del 78%' i que també 'ha desmentit el tòpic que això perjudicaria el sobiranisme'.

'Esperem que hi hagi una lectura clara per part de la resta d'actors institucionals de l'estat, Europa i el món', ha dit Romeva, afegint que 'estem expectants i oberts a qualsevol diàleg que pugui sorgir, amb la premisa que caldrà trobar la millor manera d'aplicar el mandat democràtic de manera dialogada'.

En aquest sentit, el cap de llista ha recordat que 'la UE sempre ha dit que [el cas català] és un tema intern i que respectaria el mandat democràtic emanat de les urnes'. 'Si en contextos amb resultats menors hi va haver resposta per part de l'estat, com el 44% dels vots de l'SNP a Escòcia que va portar el govern britànic a convocar el referèndum, esperarem una resposta o un canvi d'actitud de l'Estat', ha dit Romeva.

Artur Mas, per la seva banda, ha afirmat que 'hem guanyat de carrer aquestes eleccions i tenim deu escons més explícitament per la independència. Aquests 72 escons s'han de posar d'acord per aplicar el full de ruta. Ens posem a treballar per conformar una opinió conjunta per aplicar-lo, cap a la constitució d'un nou estat. Això és el principal i prioritari, això s'ha de resoldre, la resta de coses mai seran tan importants o prioritàries com tirar endavant un full de ruta comú'.

En relació al diàleg amb la CUP, Mas ha destacat que 'tenim la responsabilitat compartida d'anar en aquesta direcció i preservar el mandat democràtic per constituir Catalunya en un nou estat. Amb accent social, que busqui la justícia social, la igualtat d'oportunitats, l'equitat, la transparència i la prosperitat'. 'Hem passat per les urnes i guanyat clarament. Oi que no frustrarem el mandat democràtic els qui l'hem aconseguit? Tenim responsabilitat compartida i tothom l'ha d'exercir', ha afegit.

Oriol Junqueras, ha destacat que 'l'objectiu és fer la independència de Catalunya per fer un país més just, i estem subjectes a parlar-ne amb qui vulgui. Ens volem entendre amb tots aquells que comparteixen aquests objectius. Hi ha àmplia majoria pel sí? Sí. Hi ha altres formacions per bastir un estat? Sí. Fins on volem portar l'entesa? Fins on ells vulguin, perquè per nosaltres, quants més siguem millor'.