Rufián: ' Volem una República justa i neta de corrupció'

Santiago Vidal: 'Acabar amb la corrupció ha de ser una de les principals fites de la nova República'


El cap de llista d'Esquerra Republicana a les eleccions del 20 D, Gabriel Rufián, ha assegurat que 'volem una República justa i neta de corrupció'. Rufián ha qualificat la corrupció d'indecència i ha carregat contra els partits que consideren la corrupció com un accident, com una incidència meteorològica imprevisible. 'No és així, és una elecció, hi ha polítics amb molts anys de trajectòria i sense cap taca de corrupció, igual com hi ha polítics que al cap de dos mesos d'exercir ja estan cometent actes corruptes. La corrupció no és un accident, és una elecció indecent'.

Acompanyat pel jutge Santiago Vidal, Rufián, ha destacat que 'mentre a l'Estat espanyol Bàrcenas deu estar esquiant a Baquèira, Blesa passejant pel Retiro i Rato encara de vacances al seu iot, aquí estic acompanyat pel jutge Santiago Vidal que està inhabilitat pel fet de ser independentista'.

Rufián ha destacat les 10 mesures que proposa Esquerra Republicana en la lluita contra la corrupció:

  • Que els delictes per corrupció no quedin impunes
  • Que el càrrec que cometi un delicte amb diners públics pagui fins al darrer euro, i que el seu partit se'n faci càrrec subsidiàriament.
  • Impulsar un codi ètic i d’austeritat que catalogui i reglamenti l’ús dels espais i mitjans públics.
  • Establir plans de transparència, elaborats conjuntament amb la ciutadania, per fer efectiu el dret a la transparència i al bon govern. Posar en pràctica manuals de bon govern.
  • Prohibir als condemnats per corrupció d'anar a una llista electoral, ocupar un càrrec a l'administració i treballar a l'administració durant 10 anys.
  • Establir els pactes d'integritat en les licitacions de totes les administracions. Expulsar del mercat públic de licitacions i concessions les empreses que vulnerin els pactes d'integritat.
  • Nova llei de finançament dels partits i de les seves fundacions, amb l'objectiu d'evitar les donacions d'empresa a les fundacions dels partits.
  • Revisar i limitar els aforaments dels polítics. No als tribunals especials.
  • Un nou codi penal perquè els delictes per corrupció no quedin impunes amb els criteris actuals de prescripció
  • Més implementació i dotació per a l’Oficina contra el Frau i la Corrupció.


El cap de llista al Senat, Santiago Vidal, ha insistit que 'cal acabar amb la corrupció i cal lluitar-hi amb organismes de control efectius i aconseguint que els procediments judicials siguin més àgils'. 'A la nova República els procediments judicials no han de durar més d'un any incloent el judici, la sentència, la possible apel·lació i l'execució de la pena. No hi haurà indults, no hi haurà beneficis penitenciaris pels corruptes fins que no hagin tornat fins al darrer euro públic malversat , i s'acabarà aquesta pràctica de commutar la sentència de presó pel pagament d'una multa' ha reblat.

Vidal ha explicat que per poder assolir aquests compromisos caldrà més dotació de personal i una modernització i digitalització dels procediments judicials, per la qual cosa serà necessari que el pressupost destinat a Justícia sigui més del doble del que actualment destina el govern espanyol.

La número 3 de la candidatura al Congrés, Ester Capella, ha destacat que 'la qualitat democràtica d'un país la dóna la transparència de les seves institucions', tot recordant que els organismes internacionals de control sempre atorguen a l'estat espanyol els llocs a la cua del rànquing. Capella ha fet palesa 'la manca de transparència i d'efectivitat del govern espanyol, que ha posat traves a l'accés dels ciutadans a la justícia, ha trencat les normes bàsiques de la separació de poders i ha coartat drets dels ciutadans amb el clar exemple de la Llei Mordassa'.