Romeva: 'L’objectiu passa per millorar, construir, normalitzar i engrandir les relacions amb Espanya'

Junts pel Sí ofereix una roda de premsa per parlar sobre les relacions “Catalunya-Espanya” i desmentir algun dels tòpics al voltant del procés

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha assegurat que 'el problema no és Espanya, el problema és l’Estat i la incapacitat de les estructures espanyoles per preguntar i dialogar'. En aquest sentit, Romeva ha continuat explicant que 'no es tracta de trencar res, sinó de construir a partir d’una premissa, que són els drets, la dignitat i la democràcia', és aquí quan el candidat que encapçala la llista ha fet èmfasi en la voluntat de la candidatura: 'L’objectiu passa per millorar, construir, normalitzar i engrandir les relacions amb Espanya. No convé a ningú una situació permanent de tensió i conflicte com la que estem vivint entre Catalunya i les estructures de l’Estat'. Declaracions que ha fet en la roda de premsa que s’ha organitzat aquest matí a Montjuïc per parlar sobre les relacions Catalunya-Espanya i desmentir alguns dels tòpics construïts al voltant del procés. A l’acte també hi han participat el candidat número sis, Eduardo Reyes; i el membre del secretariat de Súmate Gabriel Rufián.

Romeva ha posat de relleu que la intenció de la 'revolta democràtica no és trencar res, sinó proposar una solució a una situació que ja està malmesa i millorar les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol, que actualment són especialment tenses i complicades'. Així mateix, el candidat ha insistit que no es parla d’un problema entre societats o persones, sinó d’un problema polític. 'Sempre acabem constatant que l’Estat de dret a nivell espanyol no representa a Catalunya, no percebem que es pugui ser català amb total normalitat dins d’Espanya', ha reblat. Romeva ha avançat que 'pretenem construir ponts i aliances a partir d’objectius comuns. Les relacions entre Catalunya i Espanya han de ser i seran necessàriament cordials, fructíferes i útils en benefici de tothom, i és així com els llaços personals que molts tenim no es trencaran'.

En la seva intervenció, Romeva també ha volgut desmentir alguns dels tòpics que s’han creat al voltant del procés. 'Em preocupa molt que s’estiguin venent uns missatges que van en la línia de generar angunies, pors i tensions innecessàries. Tot això ens ha portat a la situació que estem ara', ha denunciat. Des del punt de vista de les infraestructures, Romeva ha dit que no es tracta de posar barreres ni a les persones ni a les mercaderies: 'No té cap sentit imaginar una Catalunya trencada o aïllada de la resta de la Unió Europea. No és la voluntat i des del punt de vista de la racionalitat, no té cap lògica', ha clamat. També ha recordat que 'no te cap sentit explicar que la gent que no vulgui ser nacionalment catalana serà discriminada, va en contra del sentit comú de les persones que lidera aquest projecte. L’objectiu és garantir igualtat d’oportunitats per a tothom'. En aquesta línia, davant de les veus que diuen que es vol donar carnets de nacionalitat, Romeva ha respost que 'el que es vol és que tothom triï amb quina identitat se sent més còmode'. 'No es tracta de repartir carnets, sinó de ser allò que cadascú vulgui ser amb tots els drets, i això a la UE és perfectament possible', ha reivindicat.

Per la seva banda, Eduardo Reyes ha afirmat que el 27S molta gent votarà 'en honor al sacrifici i al treball dels nostres pares perquè tinguéssim un futur millor' i per aquest mateix motiu, el candidat ha assegurat que 'no podem consentir que les pròximes generacions ho passin pitjor que les actuals', i ha clos dient que 'és precisament per això que volem votar, per a millorar el futur de les pròximes generacions'.

En aquest sentit, Gabriel Rufián ha recordat que el paper dels familiars d’immigrants espanyols 'és dir-li al poble català que no hi ha res impossible i molts menys un procés d’autodeterminació'. Rufián ha recordat que 'el que realment va ser impossible va ser el que van fer els nostres avantpassats: aixecar cases i ciutats amb les seves pròpies mans allà on no hi havia res'. Finalment, el membre de Súmate ha fet valer la diversitat i la pluralitat que caracteritza a aquest procés: 'Aquí rau la seva grandesa i victòria, va de sumar una identitat més i també va de conviure d’una altra manera'.