Rovira: “El referèndum és imparable, perquè el demana el 80% de ciutadans del nostre país. I aquesta gent farà que es pugui celebrar”

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha defensat aquesta tarda a Viladecans que el referèndum per decidir el futur de Catalunya no es podrà aturar. Ho ha fet després que el Govern de la Generalitat hagi anunciat al que el referèndum es farà l'1 d'octubre i la pregunta serà "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?". “El referèndum d’autodeterminació de Catalunya és imparable, perquè el demana el 80% dels ciutadans del nostre país. I aquesta gent farà que es pugui celebrar”, ha afirmat Rovira, que ha afegit que també ho és perquè “avui hem fet un pas més i ja tenim data i pregunta”. 

La secretària general ha fet una enumeració de tots aquells elements pels quals el referèndum no es podrà aturar: “I ho és, també, perquè els ciutadans saben que l’estat no el podrà aturar. Com ho farà per dir a aquests milers de persones que no hi haurà urnes i que no es podrà votar? Si l’estat espanyol el que fa és intentar impedir el referèndum, amenaçar, judicialitzar, aturar tots i cadascun dels avenços que impulsa el Parlament de Catalunya, l’estat fracassarà, perquè no hi ha cap estat avui a Europa, al segle XXI, que pugui mantenir la repressió infinita. És per això que el referèndum és clarament imparable”, ha sentenciat la secretària general.  

Rovira ha destacat, a més, que el referèndum “tindrà totes i cadascuna de les garanties democràtiques, estarà validat, supervisat i tindrà un resultat vinculant”, elements que també el fan imparable. “I guanyarem. Ens guanyarem el futur i l’oportunitat de construir un país més just i més digne”, ha manifestat. 

El referèndum no es podrà aturar -ha explicat Rovira- “perquè tindrà un marc legal, una llei que el farà possible”. Estarà amparat per una norma del Parlament de Catalunya que “apel·larà al dret internacional, a principis que són clarament universals, al principi democrocràtic i el dret a l’autodeterminació, que no té patent espanyola”. “I si algun dia, s’ha de jutjar allò que hem fet a Catalunya, que siguin els tribunals internacionals, perquè no serà el Tribunal Constitucional qui ens dirà si hem exercit bé el dret a l’autodeterminació perquè no li pertoca, és un dret internacional”, ha sentenciat. 

Això no va de Catalunya i l’Estat espanyol, el que tenim a les nostres mans és l’oportunitat del canvi, de defugir dels oligopolis, de l’statu quo, de defugir d’aquells que tot ho aturen i que no ens deixen avançar. O de tenir a les nostres mans l’oportunitat de poder construir una república, un país més digne i més just. Aquesta és la veritable cruïlla que tenim. I això no es decideix en unes eleccions ordinàries, sinó en un referèndum, on cada persona és un vot”, ha afirmat Rovira. 

La secretària general dels republicans ha participat en un acte de la campanya pel sí a Viladecans, on també ha parlat la portaveu d’Esquerra Republicana a Viladecans, Bàrbara Lligadas, que ha destacat els lideratges femenins com Carme Forcadell o Rovira que estan liderant el procés.