Rufián: 'Hem passat d'una etapa d'èpica i mobilització a una de més política per fer la nova República

El portaveu adjunt del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Gabriel Rufián, ha iniciat la campanya ‘La República que farem’ a les Terres de l’Ebre, destacant que ‘hem passat d’una etapa d’èpica i mobilització a una etapa més política per fer la nova República que volem’. Aquests actes, com el que avui a Alcanar ha aplegat set-cents assistents, pretenen ‘reflectir un país decent del qual sentir-se orgullós de tots i per a tots, que intenti interpel·lar a tothom’. Aquest model de país el republicà l’ha contraposat amb el model de la llotja del Bernabeu, dels liberals del BOE i de les indemnitzacions dels milions rebuts per Florentino Pérez gràcies al 'nyap del projecte Castor'.

Rufián ha afirmat que ara cal que la ciutadania reflexioni sobre com ha de ser la República Catalana, i teixeixi propostes polítiques concretes que permetin vertebrar el marc polític del nou país. ‘Volem fer un procés constituent participatiu per elaborar la futura constitució catalana que serà votada pràcticament article per article pel poble de Catalunya: el que no farem serà presentar la constitució en bloc, amb un rei amagat com va passar l’any 1978’, ha dit.

El polític republicà, que s’ha mostrat convençut que ‘l’endemà del referèndum de l’any vinent hi haurà conseqüències’, s’ha declarat escèptic amb aquells que volen pactar un referèndum amb l’Estat espanyol: ‘La nostra pregunta és com es fa, com es pacta un referèndum amb PP, PSOE, Ciutadans i el Tribunal Constitucional; si ho expliquen, estarem encantats d’escoltar-los però fins ara ningú ha explicat absolutament res’.