Simó: 'Aquest és un govern que no sap cap a on va'

La portaveu d’Esquerra al Parlament, Anna Simó, ha assegurat aquesta tarda que 'aquest és un govern que no sap on va', i 'que és incapaç de donar cap mena d'alternativa a les retallades ni indicar cap llum al final del túnel de retallades on ens han posat'. En aquest sentit, Simó ha reiterat que 'no comptin amb Esquerra per als Pressupostos de la Generalitat si estan disposats a desballestar l'estat de benestar tocant àmbits com la sanitat, l'educació o la recerca i la innovació'.

En aquest context, Simó també ha criticat 'la política de fets consumats' que està portant a terme el nou govern i, en aquest sentit, ha posat com exemple com es va desenvolupar la cimera anticrisi celebrada el passat divendres en què van utilitzar la formula de 'las lentejas, o las comes o las dejas', i ha recordat que 'Esquerra va ser l'únic partit que va presentar propostes concretes que va repartir als assistents i va esmenar el document del govern per negociar els acords, però després aquesta negociació no va tenir lloc'. 'Aquest és un govern que demana ajuda però que no vol ser ajudat', i la cimera 'no és voler que t'ajudin, és anar a fer-te la foto', ha etzibat.

Simó, que ha subratllat que CiU 'va arribar al govern amb un suport electoral molt ampli i amb la promesa de ser el govern dels millors, treure el país de la crisi i amb la voluntat de transmetre l'optimisme i l'alegria de ser catalans', ha esdevingut un govern 'incapaç de donar una bona notícia'. 'Només donen notícies de retallades', ha afirmat, 'i demostren la seva covardia emparant-se en un suposat malbaratament dels recursos en èpoques anteriors'. A més, ha criticat que 'els únics compromisos que estan disposats a complir són els que beneficien a uns pocs, com la bonificació per tenir mútua sanitària o l'eliminació de l'impost de successions, però s'obliden dels compromisos que beneficien a la majoria de la ciutadania, com ho són els que fan referència a la sanitat o a l’educació públiques'.

Per a Simó 'cal tenir responsabilitat, i tenir responsabilitat no és retallar la inversió en els serveis públics, com està fent el Govern tancant plantes, quiròfans d’hospitals i retallant personal. Cal parlar-ne amb tothom', i en aquest context ha recordat que en la primera compareixença del conseller de Salut, 'Esquerra li vam oferir acord per a la sostenibilitat del servei públic sanitari i la qualitat assistencial, i no vam obtenir resposta, només el desmantellament de la sanitat pública que estan fent'. 'La responsabilitat', ha dit, 'és invertir en serveis bàsics en temps de crisi i no eliminar l'impost de successions'.

La dirigent independentista també s'ha referit a la sentència del TJEU sobre la Llei d'equipaments comercials, com una altra mostra de la manca d'orientació del govern, que posa de manifest que els canvis que es van fer en el decret llei d’equipaments comercials de 2009 per transposar la Directiva Bolkenstein eren els que tocaven, malgrat que CiU en el seu moment ho va criticar durament i ara celebren la sentència. Si s’haguessin fet les modificacions que proposava CiU al decret llei, per tornar a la situació de la Llei del 2005, s'haguessin consolidat conceptes qüestionats a la sentència. Per aquest motiu, Simó ha demanat al govern que 's'aclareixi i i que ens digui si compliran amb d'allò que van dir en el debat d'investidura i també durant la campanya i modificaran la legislació en matèria de comerç i quines modificacions hi faran després d’aquesta sentència'. Respecte aquesta qüestió, Esquerra ha entrat un seguit de preguntes perquè aclareixin què pensen fer.

Finalment, Simó ha explicat que han fet arribar una carta a la presidenta del Parlament perquè es creï una comissió transversal de diputats que el dia 10 d'abril facin d'observadors en la consulta sobre la independència que tindrà lloc a Barcelona, 'que seran un indicatiu de l'interès del Parlament pel foment de participació ciutadana i serviran per apropar la política a la societat civil'. 'No s'entendria que en una consulta important com la de la capital hi hagués diputats del Parlament Europeu i no del Parlament de Catalunya'.