A la propera reunió ordinària del Consell Europeu, Catalunya ja haurà convocat la consulta

El diputat d’Esquerra Republicana Joan Tardà intervingut aquest matí del debat sobre el Consell d’Europa amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Tardà li ha recordat que ‘a Catalunya un partit republicà i independentista, va guanyar les eleccions europees. I el conjunt de les forces sobiranistes han assolit dues terceres parts dels vots emesos. És clar símptoma de la voluntat de la ciutadania catalana i de la seva decisió de votar el dia 9 de novembre’. I li ha recordat que ‘el dia 9 de novembre els catalans i catalans Votarem. Votarem que volem ser. No tingueu cap mena de dubte que votarem’.

Tardà ha recordat a Rajoy que ‘la seva estratègia s'entesta a minimitzar la qüestió i considerar que la voluntat majoritària del poble de Catalunya d'exercir el Dret a Decidir és una cosa transitòria i un assumpte intern de l'Estat espanyol. Però el 23 d'octubre, senyor Rajoy, quan es produeixi la propera reunió ordinària del Consell Europeu, Catalunya ja haurà convocat la consulta sobre la independència. I Escòcia ja haurà exercit el dret a decidir’ serà aleshores quan ‘els seus companys d'altres estats li preguntin sobre Catalunya. I què dirà? ¿Els amagarà la voluntat del 80% de la població catalana d'exercir el seu dret al vot? O els hi dirà que els catalans no podem votar perquè la Constitució no ho permet?’.

‘Després que els escocesos hagin votat amb tota normalitat, com pensa vostè explicar que els catalans no podem fer-ho? Es creu vostè que Europa no li exigirà una resposta democràtica i cívica a la situació que es viu a Catalunya?’, ha afirmat el diputat independentista.

Tardà també ha recordat que ‘en aquestes últimes eleccions europees, s'ha demostrat que el bipartidisme s'ensorra a favor dels partits que exigeixen més i millor democràcia, a partits favorables a la regeneració democràtica i per extensió al dret a decidir’ i ha emfatitzat que ‘un dels grans reptes que precisament té la Unió Europea és el de la democràcia. Perquè és latent un distanciament entre la ciutadania i les seves institucions. I només es pot resoldre amb més democràcia directa, amb més referèndums i consultes. I en el marc de la Unió, convertint el Parlament europeu en el veritable representant de la ciutadania, en detriment d'un Consell europeu, representant dels Governs’.

‘En aquest últim Consell han mantingut el discurs reaccionari que caracteritza aquesta Europa neoliberal: en immigració demanant més fronteres i menys immigrants pobres, sense referències a les injustes estructures internacionals que generen pobresa i guerra; en creació d'ocupació, insistint que la retallada social i salarial és el camí per a la recuperació econòmica; i en energia, dirigint esforços a garantir el subministrament exterior més que a potenciar l'autoproducció neta’, ha afirmat Tardà, que ha acabat la seva intervenció advertint a Rajoy que ‘no tenim por, som homes i dones lliures’ i li ha deamanat si ‘serà un demòcrata com Cameron o un brètol?'.