Tardà: ‘Desnonar és tan legal com criminal, com pot ser-ho la pena de mort’

El diputat d’ERC-RCat-Catalunya Sí, Joan Tardà, ha defensat que el Congrés accepti l’Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per tal de permetre la Dació en pagament amb caràcter retroactiu. Tardà ha explicat que ‘desnonar una família del seu habitatge és legal. Però que sigui legal, com ho és la pena de mort, no nega que sigui una acció criminal’. Per a la coalició independentista és criminal que hi hagi ‘tres milions d'habitatges buits, però 400.000 desnonaments executats en 4 anys, que han patit persones que no han pogut pagar la hipoteca. Perquè després d'haver patit l'especulació amb l'increment del preu del sòl, de l'habitatge i de les hipoteques, ara pateixen la recessió amb l'atur, les retallades socials i una paga només per 6 mesos de 400 euros’.

El diputat independentista ha preguntat si ‘el dret constitucional a l'habitatge no s'ha de complir? Per què anteposen a aquest dret els drets econòmics dels poderosos?’ I els ha respost que la manera de donar resposta a aquesta pot trobar ‘en els presumptes “sobresobornos” de les constructores que s'han beneficiat de les obres públiques i els càrrecs de consellers per expresidents i exministres’, en ‘governs al servei del capital i no del poble, que en lloc de desnonar als banquers, desnonen les seves víctimes’ i ha demanat al PP, abans que anunciés que admetria a tràmit la ILP que canviessin el seu vot'.

Per a Tardà, ‘els desnonaments quedaran per a la història com una infausta injustícia consentida pel Govern i el Parlament. Quan la societat hagi progressat tant com per votar a polítics que no consentin ni un sol desnonament d'habitatge habitual, què podran fer per rescabalar les víctimes d'avui? ¿Demanaran perdó? ¿Faran monuments al desnonat anònim?’ i ha acabat defensat ‘que quedi per a la història que des de fa anys ERC, IU, ICV, BNG i l'esquerra abertzale venim defensant, sense ambigüitats, el dret a l'habitatge, la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i la creació d'un parc d'habitatge de lloguer’.

El diputat també ha volgut tenir un record per la parella que s'ha suïcidat avui mateix abans de ser desnonats.