Tardà reclama que la Llei de la memòria històrica reconegui totes les víctimes del franquisme

El diputat d’Esquerra Joan Tardà ha defensat aquesta tarda una proposició de llei per tal de modificar la Llei de la memòria històrica i que aquesta reconegui finalment totes les víctimes del franquisme, així com la seva condició jurídica de víctima. El diputat ha recordat que amb l’actual llei de la memòria ‘s'han atrevit a reglamentar per excloure a Salvador Puig Antich de les reparacions, com a molts altres lluitadors antifranquistes, mentre torturadors com Melitón Manzanas han rebut honors i reparacions econòmiques per part de la democràcia espanyola’. Tardà ha recordat que es presentava una reforma de la llei ‘no per oblidar els ja recordats, sinó per fer justícia i recordar els oblidats’.

El diputat d’Esquerra també ha instat a que l’actual cap de l’estat espanyol, ‘que va jurar els principis del ‘movimiento’’, demani perdó en nom de l’Estat. ‘Avui, l'ONU els insta a derogar la Llei d'amnistia de 1977 per la impunitat que consagra’ ha explicat Tardà, una petició que també s’inclou en presa de consideració de la proposició de llei defensada avui i que només havia reclamat Esquerra en la tramitació de la Llei de la memòria històrica. Durant la seva intervenció, Tardà s’ha preguntat si es ‘concebien un parlament alemany amb sales dedicades a jerarques nazis o la creu gamada en edificis públics, dos fets que sí que es donen a l’estat espanyol respecte el franquisme’.

Tardà ha interrogat al govern de l’Estat si ‘pensen comprometre’s a favor de la justícia col·laborant amb el jutge Moreno en el judici contra cinc nazis assassins de republicans espanyols per crims contra la humanitat, o si actuaran amb el mateix cinisme que amb el jutge Garzón’. La iniciativa parlamentària ha comptat amb el suport del conjunt de les entitats memorialistes catalanes i espanyoles, una representació de les quals ha estat present a la tribuna de convidats del Congrés.