10 llibres republicans per llegir aquest estiu

Les vacances d’estiu és un dels millors moments per poder dedicar una estona a aquelles novel·les i publicacions que, durant el curs, no hem tingut temps de llegir. Aquests últims mesos molts han estat els polítics republicans que han recollit les seves experiències en un llibre, com ara Raül Romeva i Oriol Junqueras com a presos polítics.

Des d’Esquerra Republicana us proposem 10 lectures republicanes per aquestes setmanes de desconnexió.

  10 llibres republicans per llegir aquest estiu

  1. Esperança i llibertat. No és el primer llibre que ha publicat Raül Romeva, però sí el primer des de la presó. El conseller escriu sobre esperança i llibertat, com diu ell: “sense pocions màgiques ni mapes del tresor, però amb el cap alt, la mirada llarga, el verb serè i la mà estesa, amb pas decidit cap a la República”. Així, en Raül Romeva narra la vida a la presó però també les opinions i reflexions sobre el moment polític que viu Catalunya. El pròleg l’ha escrit l’escriptora i diputada republicana, Jenn Díaz.
  2. Contes des de la presó. Aquest llibre és un recull dels contes que Oriol Junqueras ha escrit als seus fills, en Lluc i la Joana, des de la presó. Hi explica llegendes, curiositats, experiments, històries i paraules de tendresa que els ha transmès a través de cartes. I com diu Pep Guardiola, autor del pròleg: "L’Oriol dona resposta als màgics interrogants de la infantesa i escriu als seus fills per explicar-los les meravelles del món. I ho fa amb la mateixa tendresa que si els parlés a cau d’orella”.
  3. Ser de izquierdas es ser el último de la fila (y saberlo). El portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián, s’estrena com a autor amb ‘Ser de izquierdas es ser el último de la fila (y saberlo)’. El diputat al Congrés creu, i així ho explica en el llibre, que ser d’esquerres “és ser conscient que la realitat és tremendament injusta, que el món està mal fet, però, tot i això, ser capaç de verbalitzar-ho i interpel·lar a tothom”. Al llarg del llibre parla de diferents companys, d’esquerres, que s’ha trobat en la política i, evidentment, no s’oblida del president del partit, Oriol Junqueras; però també té paraules per alguns sectors gens d’esquerres, com ara Ciutadans o el rei Felip VI.
  4. La centralitat, en joc. L’actual portaveu republicana, Marta Vilalta, ha conversat amb cinc veus representatives de partits polítics sobre la recerca de l’hegemonia a Catalunya, entre ells, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira. Un llibre fruit d’un exercici d’aproximació a les interpretacions i estratègies que els diferents actors desenvolupen per situar-se en l’espai polític català. “Aquestes pàgines són la meva primera incursió en el terreny narratiu vinculant la política i la comunicació. I sempre, tot, amb un somriure”, assegura Marta Vilalta.
  5. Oriol Junqueras: fins que siguem lliures. La tardor de 2017 va ser de les més intenses, políticament parlant, que ha viscut mai Catalunya. El referèndum de l’1 d’octubre va marcar un abans i un després per a Catalunya però també cap als seus dirigents, alguns dels quals, com l’aleshores vicepresident del Govern i president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, van ser empresonats. Aquest llibre narra, a través d’un dels col·laboradors de Junqueras, com es va viure el referèndum, la declaració d’independència, l’empresonament del Govern i l’aplicació de l’article 155.
  6. Entre Ítaca i Icària. Joan Tardà, diputat i portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés entre 2004 i 2019) conversa amb el que també va ser diputat al Congrés i al Parlament d’En Comú Podem, Xavier Domènech, sobre el paper de les esquerres tant a Catalunya com a Espanya. Per a Joan Tardà aquesta conversa debat sobre “l’on som, el que s’ha fet bé i el que s’ha fet malament i com s’encaren els propers temps, que seran vertiginosos però que marcaran el camí cap a una victòria, la de poder exercir l’autodeterminació, amb l’objectiu de tenir una societat més justa”, afegeix l’autor.
  7. Ara o mai. La corredora d’ultratrails i diputada republicana al Parlament, Núria Picas, narra a ‘Ara o mai’, el seu segon llibre, els grans reptes que ha afrontat els últims quatre anys: “No em cansaré mai de repetir-ho: qui té un somni, té un tresor. I a nivell esportiu jo en tenia un, i de molt gran”. Una reflexió, sobretot, del món de l’esport però també de com afrontar la vida en moments durs i crucials.
  8. Allò que som. El catedràtic, filòsof i fins fa pocs mesos també eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha publicat aquest any ‘Allò que som’, es tracta d’un pòsit de pensaments de l’autor. Tal i com explica ell mateix, en aquest llibre “vull presentar un tarannà, el d’algú que mira la realitat i qüestiona les veritats proposades, manté l’esperit crític i afina els judicis. Intento promoure idees, raonar conviccions, projectar mirades per comprovar-ne l’interès i la força. Voldria ajudar a exercitar la defensa personal”, detalla.
  9. Obertura republicana. Catalunya després del nacionalisme. El llibre a quatre mans entre el president de la Fundació Josep Irla, Josep Manuel Tresserras, i el membre del patronat de la mateixa fundació, Enric Marín, és una proposta de futur, de com serà el país, davant el canvi d’època que vivim. Tresserras i Marín reflexionen, davant l’evidència que no hi ha una teorització del republicanisme català, sobre com es connecta la revolució democràtica que es viu a Catalunya amb la globalització. "El cas català no és el problema com diuen des de la cultura política espanyola, sinó que forma part de la solució política, que és més democràcia", expliquen els dos autors.
  10. Dies que duraran anys. El fotoperiodista Jordi Borràs recull en aquest llibre milers d’imatges que va immortalitzar durant la tardor de 2017, les urnes del referèndum, els cops de porra dels policies i la guàrdia civil a la gent innocent, les detencions de càrrecs públics, les manifestacions pacífiques de tot un poble... Milers d’imatges acompanyades amb els textos d’escriptors de renom, com ara la republicana Jenn Díaz.