Civit defensa l'Agència de la Natura per promoure la biodiversitat i demana 'treballar plegats' amb el sector primari

El Parlament dona el vistiplau a la creació de l'ens que substituirà la fins ara direcció general de Medi Ambient

L'Agència de la Natura de Catalunya comença a caminar. Aquest dimecres el Parlament hi ha donat el vistiplau amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte Cs i el PP. Durant el debat al ple, el diputat d'Esquerra, Ferran Civit, ha defensat l'Agència com una eina per promoure la biodiversitat i per treballar de costat amb el món rural, dues veus que s'han de complementar necessàriament. No són antagòniques ni s'exclouen. "La biodiversitat no és l'enemiga del sector primari; ho és l'envelliment, ho són els intermediaris, la falta de feminització, la incorporació de gent, els preus justos...", ha afegit Civit, un dels diputats promotors d'una iniciativa que va començar a gestar-se fa anys.

"A Esquerra volem un estat del benestar per poder viure i treballar arreu del territori; [...] tenim clar que el territori ha de ser un punt de trobada, i no un camp de batalla", ha advertit. Ho ha dit també perquè el sector primari ha llençat aquests dies un "crit d'emergència", ha reconegut Civit. "No poden semblar fiscalitzats permanentment, han de ser protagonistes", ha reclamat.

L'emergència que assenyala el sector primari té també una rèplica en clau mediambiental, amb el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat com a eixos fonamentals. I en aquest doble equilibri és on ha d'actuar l'Agència. "Hi ha debat, lògicament hi pot haver malestar, però no sempre és ni blanc ni negre. Perquè cal tenir en compte que tenim dues emergències, i per tant no es tracta de bons i dolents", ha afegit el diputat d'Esquerra.

El repte és ara compartit per tothom i caldrà "treballar plegats", ha arengat Civit en una crida també perquè s'inverteixi al territori -l'Agència gestionarà el 50% de l'impost del CO2 als vehicles. També ha deixat clar, però, que aquest ens -substituirà la fins ara direcció general de Medi Ambient- ni és un "xiringuito" ni implica cap canvi de legislació ni de paradigma.

"Estem fent el que toca fer. I això ens toca fer-ho, també ens ho marca l'Estratègia de biodiversitat de la Unió Europea, marcada cap al 2030", ha recordat el diputat dels republicans amb la mirada posada en una llei de la biodiversitat.

Etiquetes