El vicepresident Pere Aragonès, el conseller Chakir el Homrani i la secretària Natàlia Mas en roda de premsa
El vicepresident Pere Aragonès, el conseller Chakir el Homrani i la secretària Natàlia Mas en roda de premsa

El vicepresident del Govern planteja un salari mínim de referència superior al de l’Estat espanyol, que haurà de ser impulsat per patronals i sindicats

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, acompanyat del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, proposen instaurar un salari mínim català de 1.239 euros. Els republicans han presentat la proposta a la reunió del ple del Consell de Relacions Laborals, un organisme que aglutina els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment i Pimec.

La proposta respon a l’acord de Govern del passat primer d’agost, pel qual es va aprovar impulsar l’estimació d’un salari mínim de referència per a Catalunya. Els departaments de Vicepresidència i de Treball, Afers Socials i Famílies han sigut els encarregats de fer aquest càlcul, en base al cost de vida, l’equitat salarial i la incidència econòmica en els pressupostos de la Generalitat. El resultat són aquests 1.239 euros bruts, un total de 17.353 euros anuals, en 14 pagues.

Hi ha massa gent que malgrat tenir feina a jornada completa no té uns ingressos suficients que li permetin viure dignament, i això com a Govern ho hem de combatre, no només de paraula sinó amb fets” ha afirmat el vicepresident. La proposta de l'executiu no només supera el mínim interprofessional estatal, ara mateix situat en 900 euros, sinó que s’ajusta a les recomanacions europees d’elevar el salari mínim de referència fins al 60% del salari mitjà.

L’aplicació de la mesura depèn de que sindicats i patronals recullin la proposta de forma voluntària i la incloguin en la negociació col·lectiva, via convenis col·lectius. "El fet que la competència en salari mínim sigui de l'Estat no vol dir que la Generalitat s'hagi de quedar de braços plegats” ha assegurat Aragonès. En aquest sentit, el conseller el Homrani ha mostrat la seva confiança en els agents socials: “l’experiència ens mostra que quan s’obren els debats i es busquen comuns denominadors el pacte és possible, i el nostre país té una tradició de concertació social molt important de la mà de sindicats i patronals”.


Reducció de la bretxa salarial

“En termes generals, les dones estan sobrerepresentades a la part baixa de la distribució salarial” ha assenyalat la secretària d’Economia, Natàlia Mas, "i per tant el salari mínim pot ser una bona mesura per combatre la bretxa salarial de gènere”. L’estudi també constata que, juntament amb les dones, els grups de joves, persones que entren per primer cop al mercat de treball, persones sense qualificació professional i ocupats del sector primari, són els que sortiran més beneficiats d’aquesta mesura.