Ester Capella, durant la seva intervenció a la comissió d'Igualtat
Ester Capella, durant la seva intervenció a la comissió d'Igualtat

La comissió d'Igualtat del Congrés ha aprovat aquest dijous instar el govern espanyol a prohibir de forma expressa les clàusules antiembaràs dels contractes esportius. "Són nuls de ple dret, però hi ha clubs que les fan signar", ha denunciat la diputada Ester Capella

La comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, amb el suport de tots els grups excepte el PP, que s'ha abstingut, una proposició no de llei d'Esquerra Republicana que insta el Govern espanyol a "prohibir de forma expressa" les clàusules antiembaràs en els contractes a esportistes tant professionals com amateurs. La proposta, que s'ha votat amb una esmena transaccional, demana sancionar i prohibir l'accés a subvencions a aquells clubs que malgrat això continuïn amb aquesta pràctica i impulsar inspeccions per detectar-la.

La diputada Ester Capella, que ha defensat la proposició no de llei davant de la comissió, ha volgut deixar clar que una societat avançada "no pot tolerar que l'embaràs es trobi dins dels supòsits d'una resolució unilateral del contracte" o que, per a una esportista, quedar embarassada "sigui equiparable a tenir conductes indecoroses o a donar positiu en un control antidopatge". Capella ha denunciat que malgrat que aquest tipus de clàusules "són nul·les de ple dret, i d'això no n'hi ha cap dubte", actualment se n'estan signant.

Una societat avançada no pot tolerar que l'embaràs es trobi dins dels supòsits d'una resolució unilateral del contracte
Ester Capella Diputada al Congrés de Diputats

"Vivim en un sistema patriarcal que devalua tot el que té a veure amb la feminitat i no reconeix les dones com a part d'aquesta societat", ha lamentat Capella. "Hem de combatre el masclisme imperant en tots els àmbits de la vida". I el de l'esport, en concret, és un àmbit amb un gran poder transmissor de valors com el compromís, el treball en equip, la responsabilitat, la perseverança, la convivència i l'atenció a la salut. "Però alhora, malauaradament, també transmet la divisió sexista de la societat i valors masclistes", ha dit Capella.

La diputada republicana ha destacat que cada vegada hi ha més noies que s'inicien en la pràctica de l'esport i que, com a conseqüència d'això, en l'àmbit professional també són cada vegada més les esportistes i els equips femenins "que excel·leixen en resultats". Malgrat tot, però, l'esport femení continua essent pràcticament invisible per als grans mitjans de comunicació. Un altre greuge per combatre i per corregir.