L'independentisme denuncia les vulneracions de drets dels diputats a Nacions Unides

La secretària general Marta Rovira assegura que “defensar els drets dels diputats suspesos és defensar els seus votants i també la democràcia”

Els diputats que el jutge Llarena vol suspendre, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull i Carles Puigdemont han presentat aquest matí una demanda davant el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides per denunciar la vulneració dels seus drets polítics com a membres del Parlament de Catalunya.

Les demandes han sigut presentades públicament en un acte davant dels mitjans de comunicació a la ciutat suïssa de Ginebra. Durant la roda de premsa, s'ha comptat amb les explicacions de Nico Krisch, l'advocat internacional que s'ocupa de la demanda; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; la diputada de la CUP, Maria Sirvent; i el president Carles Puigdemont. També han fet acte de presència a l'acte la portaveu del grup parlamentari republicà, Anna Caula; el portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet; i Ernest Benach en representació dels expresidents del Parlament de Catalunya.

La demanda presentada davant el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides denuncia que la suspensió dels drets dels diputats demandants declarada el passat mes de juliol pel jutge d'instrucció en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, “forma part d'un ampli atac per part de les autoritats espanyoles, especialment dels fiscals i els tribunals, contra la democràcia i els drets humans a Catalunya”. També adverteix que la suspensió d'aquests càrrecs és quelcom “inaudit en una democràcia occidental i representa una clara violació del dret a presentar-se a eleccions segons els instruments internacionals de drets humans”.

defensar els drets dels diputats suspesos és defensar els seus votants i també la democràcia
Marta Rovira Secretària general d'Esquerra Republicana

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha explicat que “estem aquí per defensar els membres del Parlament català que estan a la presó i a l'exili” i ha assegurat que “aquesta suspensió és una vulneració dels drets civils i polítics, no només dels diputats, sinó també de la gent que els ha votat”. En aquest sentit, la dirigent republicana ha declarat que “defensar els diputats suspesos és defensar els seus votants i també la democràcia”.

Per tal de defensar la democràcia i encarar la futura estratègia, Rovira ha advertit que “la unitat de tots els demòcrates és totalment imprescindible; ens enfrontem a una repressió que afecta polítics, humoristes, cantants, periodistes, professors, etc”. “Sempre hem dit que abans d'independentistes som demòcrates i per això és fonamental que aquesta defensa la fem junts, tots els demòcrates” ha afegit.

Respecte al judici contra els líders independentistes, Rovira ha explicat que “els mesos que vindran seran durs i la repressió tindrà cara de judici, un judici amb manca de garanties i informes que són un frau”. Per això, Rovira ha instat a la ciutadania a “repetir-se cada dia que fer un referèndum no és un crim sinó que és l'exercici de la democràcia. “Avui, som aquí per generar autoestima. Nosaltres som independentistes i defensem un projecte democràtic i legítim. No podran criminalitzar una ideologia” ha conclòs Rovira.