El Congrés vota dimarts la proposta d’Esquerra de vincular el salari màxim d’una empresa al mínim

La comissió de treball del Congrés votarà dimarts vinent una proposta per vincular el salari màxim i el salari mínim dins d’una empresa. La finalitat és establir un sostre salarial màxim brut vinculat al salari més baix en relació de 1:12 dins d'una mateixa empresa. Aquesta proporció inclouria el salari fix i els possibles bons, incentius, complements i qualsevol forma de retribució directa o indirecta, tant a nivell mensual com anual.

La iniciativa recorda que les limitacions i les retallades no han afectat a les classes més benestants, que lluny de retallar els seus beneficis, els han vist ampliats. D'aquesta manera, si el 2007, els alts directius de les empreses de l'IBEX 35 guanyaven 23 vegades més que els seus empleats, avui cobren unes 25 vegades més. Segons altres xifres , les de l'Enquesta d'Estructura Salarial de l'INE, la diferència salarial mitjana entre directius i persones no qualificades es va ampliar de 44.075 '17 € a 49.679 '43 del 2008 al 2010, indicant una tendència que es manté .

Una de les propostes que s'estudien en alguns estats europeus per frenar aquesta desigual tendència és la limitació dels salaris dels directius, vinculant proporcionalment al salari mínim dins d'una mateixa empresa. En aquest sentit, va néixer a Suïssa la Iniciativa 01:12, segons la qual es pretén limitar constitucionalment que una persona pugui guanyar en un mes més del que un treballador de la mateixa empresa guanya en un any. Una iniciativa que avui vota Suïssa en referèndum i que la comissió de treball del Congrés votarà dimarts que ve.