Marta Vilalta: 'Després de resistir, ara és el moment de construir'

Els republicans asseguren que el passat 28A "es va aturar el cop" que podria haver suposat un executiu espanyol que volgués acabar amb l'autogovern de Catalunya però emplaça a la ciutadania a convertir el 26M en una segona volta per tal de passar de "resistir" a "construir"

La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, acompanyada del candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, i la candidata al Parlament Europeu, Diana Riba, han comparegut avui en roda de premsa per parlar sobre com els republicans afronten les eleccions del pròxim 26 de maig.

La portaveu republicana ha assegurat que, en les eleccions del passat 28 d'abril, Catalunya va "aturar el cop" i va "neutralitzar els intents de sotmetre-la i acabar amb el seu autogovern". Així i tot, Vilalta assegura que "ara cal reprendre el camí de la construcció republicana" i, per això, ha sentenciat que "hem de ser més i més forts". En aquest sentit, la líder del partit republicà ha explicat que "des d'avui comencem a construir les majories incontestables que faran el referèndum d'autodeterminació inevitable i la independència una realitat". "Les eleccions del 26M són la segona volta. Després de resistir el 28A, ara ens toca construir des de la base, que són als ajuntaments, i des d'Europa", ha conclòs Vilalta.

Barcelona vol un canvi republicà i nosaltres estem preparats per assumir aquest canvi: tenim el projecte, l'equip, la solvència i l'ambició
Ernest Maragall Candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Barcelona

Per la seva banda, Maragall ha explicat que, tot i que Catalunya viu "un moment d'impàs, aquestes eleccions municipals han de servir per construir ajuntaments republicans que ens permetin seguir avançant en la construcció d'un nou estat, més just, més net i més pròsper".

Aquest projecte republicà passa per, segons Maragall, "situar la ciutadania al centre de la governança; treballar per la igualtat efectiva entre dones i homes; fer de la justícia social el principi orientador de la nostra actuació; dinamitzar les economies dels nostres municipis per contribuir a reduir desigualtats; fer de l'educació la principal eina de transformació social; i gestionar l'entorn i el model urbanístic des de la responsabilitat". Segons el republicà, "Barcelona vol un canvi republicà, vol un horitzó i ser governada i nosaltres estem preparats per assumir aquest canvi: tenim el projecte, l'equip, la solvència i l'ambició".

Finalment, la candidata a les eleccions europees, Diana Riba, ha dit que els comicis europeus són vitals per dues raons. Per un costat, perquè "tindrem l'oportunitat de seguir explicant a la comunitat internacional que el conflicte que hi ha a Catalunya és un problema polític i que, com a tal, mereix una solució política", ha assegurat Riba. I, per un altre, "perquè mostrarem al món que la repressió i la vulneració de drets no ens silencia i que el nostre compromís i el nostre projecte polític es mantenen intactes" ha afegit.

La repressió i la vulneració de drets no ens silencia; el nostre compromís i el nostre projecte polític es mantenen intactes
Diana Riba Candidata d'Esquerra a les eleccions europees 2019

La candidata també ha alertat dels perills i incerteses que provoca l'auge de l'extrema dreta a Europa. Riba ha posat en relleu la "vocació europea" dels catalans com a contrapès d'aquest populisme creixent i ha fet una crida a crear una "una Europa de pau i de drets; feminista i ecologista; social i diversa; valenta i transformadora; i del diàleg i del pacte".