Esquerra Republicana porta al Parlament exigir a l'Estat protegir la llengua catalana

Els republicans registren una moció en defensa del patrimoni cultural i el català per al proper ple

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana considera indispensable fer de la defensa de la llengua catalana un pilar fonamental. Ho ha defensat així històricament i ara, una altra vegada, també en plena onada conservadora i d'involució en drets, també lingüístics.

Per això els diputats i les diputades republicans presenten una moció, que es debatrà al ple d'aquesta setmana, que en reclama la protecció, la promoció i la preservació. I exigeixen a l'Estat que respecti tant la llengua com el patrimoni cultural catalans. Amb la moció, Esquerra Republicana busca que el Parlament avali aquest front comú en defensa de la llengua i el patrimoni cultural, especialment després que el PP hagi obert la porta de les institucions a l'extrema dreta a les Illes Balears i al País Valencià, on ja han mogut fitxa en contra del català.

De fet, la moció, que arribarà al ple després de Sant Joan, diada arrelada arreu dels Països Catalans, vol instar també el Govern a promoure l'ús de la llengua al món audiovisual, fomentant tant el doblatge com la subtitulació -n'és exemple l'acord entre Cultura i la CCMA perquè plataformes com Netflix o HBO incorporin més continguts ja doblats en català- així com donar suport a l'OTT en català per facilitar l'accés a continguts culturals especialment per a joves en llengua catalana.

Per tot plegat, els republicans també proposen al Govern fomentar la cooperació entre institucions públiques, agents culturals i ciutadania per preservar el patrimoni i la llengua catalans.