ERC reclama al Govern que recuperi la gestió pública d’ATLL

El diputat d’ERC, Marc Sanglas, ha expressat durant la compareixença dels consellers d’Economia i Finances i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en seu parlamentària per explicar el procés de privatització de la gestió d’Aigües Ter-Llobregat que ERC s’hi oposa i malgrat que ens hem trobat aquest procés ja tancat es demana la reversibilitat quan el context econòmic ho permeti, més tenint en compte les tres interlocutòries dictades pel TSJC que manté la suspensió de la concessió i que han fet entrar la Generalitat en un autèntic embolic jurídic.


El diputat d’ERC, Marc Sanglas, ha reclamat al Govern ‘que recuperi la gestió pública d’ATLL’ i ha insistit que ‘ERC s’oposa a qualsevol procés de privatització del cicle de l’aigua perquè l’accés a l’aigua potable i al sanejament és un dret universal i configuren un servei públic bàsic’. Sanglas a més considera que ‘l’externalització de la gestió encarirà el cost de l’aigua en alta, que ATLL és patrimoni comú dels ciutadans i ciutadanes’. Tenint en compte les tres interlocutòries dictades pel TSJC, mentre es produïa la compareixença parlamentària, en que es manté la suspensió de la concessió de la gestió d’ATLL atorgada pel Departament a ACCIONA donant la raó a l’OARCC, Sanglas ha reclamat que es retorni a aquesta gestió pública d’ATLL perquè ‘a més ara la Generalitat es troba davant d’un autèntic embolic jurídic’.

Marc Sanglas ha volgut deixar ben clar que ‘ERC no estem d’acord amb la privatització per concepte, no estem d’acord amb la manera com s’ha dut a terme tot aquest procés ja que veiem que les conseqüències poden ser nefastes a curt termini’. Tot i així, ha explicat Sanglas, ‘per responsabilitat no demanem que es revoqui el contracte en aquest moment, ara bé, si d’aquí se’n desprenen conseqüències negatives per a les finances públiques, atribuïbles a la mala gestió del procés esperem que algú assumirà responsabilitats polítiques. Les presses són males conselleres, tot i entenent la finalitat’.

Sanglas ha lamentat no haver pogut incidir en aquesta privatització, que quedava tancada abans de la constitució de l’actual Govern, però si que ha volgut deixar ben clar que ‘en el moment que sigui possible perquè el context econòmic així ho permeti cal recuperar immediatament la gestió pública del servei’. El diputat d’ERC ha reconegut per altra banda la dificultat de recuperar aquesta titularitat en els moments actuals de greu crisi econòmica perquè caldria indemnitzar la concessionària amb una quantitat econòmica que queda fora de l’abast financer de la Generalitat. En aquest sentit Sanglas ha lamentat que ‘grups parlamentaris que com ERC estan a favor de la titularitat pública i la defensen amb vehemència, no defensin amb la mateixa intensitat la capacitat financera de la Generalitat que queda greument malmesa pe l’espoli fiscal sistemàtic a que ens sotmet l’Estat espanyol i pels reiterats incompliments de lleis que fan que l’estat acumuli un deute gegantí amb el Govern català’.

El diputat d’ERC ha volgut contextualitzar l’oposició del Grup Parlamentari a la privatització recordant les iniciatives parlamentàries presentades pel grup en aquest sentit com les esmenes a la llei òmnibus i les resolucions al darrer debat de política general del Parlament de Catalunya.

Finalment, ERC ha lamentat que ‘la judicialització del procés i les resolucions de l’OARCC en contra de l’adjudicació, admeses pel TSJC que avui mateix ha desestimat el recurs de la Generalitat ’, atès que ‘això genera mala imatge del Govern de la Generalitat, en un moment en el qual aquest ha de gaudir d ela màxima confiança de la ciutadania’.