Marta Vilalta durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Marc Puig
Marta Vilalta durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Marc Puig

La portaveu Marta Vilalta considera que cal mirar endavant i ajudar i "donar oxigen econòmic i social a la ciutadania del nostre país"

Prioritzar l’agenda social. Aquest és l’objectiu d’Esquerra Republicana en la situació de desconfinament després de la pandèmia del coronavirus. Tal i com ha explicat en roda de premsa la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, “la prioritat són les necessitats socials i econòmiques de la ciutadania per reconstruir la situació post Covid”.

Així, Vilalta ha detallat 5 mesures pel futur immediat que Esquerra Republicana i el Govern català ja estan treballant i que van dirigides a acabar amb les desigualtats que la Covid-19 ha accelerat. Són les següents:

  1. Allargament dels ERTOs més enllà del 30 de juny.
  2. Mesures complementàries de protecció laboral. Per exemple que no es consumeixi atur en estat d’alarma.
  3. Cogestió Generalitat-Estat del fons Merkel-Macron de reconstrucció. En aquest sentit, Vilalta ha assegurat que "és imprescindible fer la gestió des de la proximitat, i ho ha de poder fer el Govern de la Generalitat".
  4. Mesures de conciliació. La portaveu republicana ha constatat que calen “mesures per respondre a la conciliació d’aquelles persones que tenen familiars a càrrec”.
  5. Regularització dels ciutadans sense papers per "no deixar ningú endarrere”, ha afirmat Vilalta.

Cal posar ja una data i concretar la represa de la mesa de negociació entre Catalunya i Espanya
Marta Vilalta Secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana
 Marta Vilalta durant la roda de premsa en 'streaming' / Marc Puig
Marta Vilalta durant la roda de premsa en 'streaming' / Marc Puig

Per a la secretària general adjunta dels republicans aquestes mesures són “imprescindibles” per mirar endavant i per "donar oxigen econòmic i social a la ciutadania del nostre país”. Per tant, van més enllà de l’estat d’alarma i les traslladaran al govern espanyol: “malauradament encara té bona part de les competències i recursos per respondre-hi”, ha afegit.

Per altra banda, després de la reunió de la permanent del partit, Vilalta també ha detallat que cal un “pla B normatiu" per respondre a possibles rebrots de la pandèmia, per exemple, amb la modificació de lleis que no poden minvar les competències de la Generalitat.

Reprendre la mesa de negociació
Per últim, la portaveu ha fet un avís al govern espanyol: “Cal desconfinar ja els instruments que tenim per resoldre el conflicte polític, cal posar ja una data i concretar la represa de la mesa de negociació entre Catalunya i Espanya" per donar resposta democràtica al conflicte polític, ha explicat Vilalta. Per a la dirigent republicana, aquesta mesa de negociació "no ha d’anar en detriment d’impulsar les mesures econòmiques i socials, han d’anar de la mà, poder empoderar la ciutadania, guanyar drets i llibertats, i empoderar les institucions catalanes. S’ha de reprendre quan abans millor”, ha conclòs.