Esquerra participa activament a la 36a Conferència europea de coordinació del suport al Sàhara

Esquerra ha participat activament a la 36a Conferència europea de coordinació del suport al Sàhara (Eucoco) celebrada aquest cap de setmana a Le Mans (França). La reunió anual s'ha convertit en el fòrum internacional de referència pel dret d'autodeterminació del poble sahrauí.

El diputat Miquel Carrillo, que ha presidit l'Intergrup del Parlament aquesta legislatura, ha representat Esquerra a Le Mans. Carrillo ha condemnat el paper del govern espanyol "per abandonar el poble sahrauí el 1975 mentre que el moviment solidari està dient des de llavors sí a l'autodeterminació i demana la reparació en forma de reconeixement de la Republica Àrab Sahrauí Democràtica (RASD)". Carrillo ha intervingut a l'obertura de la conferència davant el president de la RASD, Mohamed Abdelaziz, i més de cinc-centes persones provinents de 23 països europeus, africans, americans i també d'Austràlia. El nostre diputat ha parlat en nom dels intergrups de tot l'estat perquè així li ho han demanat les altres delegacions, en un cas rar de confiança estatal envers un representant independentista.

Miquel Carrillo ha arrancat l'ovació més forta de la jornada al fer una encesa referència a Aminetu Haidar, també present a la sala, perquè "a l'Eucoco de l'any passat a Barcelona, Aminetu va ser la gran absent, però amb la seva vaga de fam a Lanzarote va rescatar de l'oblit informatiu el problema sahrauí i el va situar a les capçaleres dels diaris i les televisions". La conferència ha girat sobre l'excepcional situació creada als territoris ocupats amb el Campament de la Dignitat. Més de 20.000 sahrauís han marxat de les ciutats ocupades pel Marroc i s'han concentrat a uns quilòmetres d'Al-Aaiun en haimes, les típiques tendes dels nòmades del desert.

Formalment es tracta d'una protesta social davant l'estat invasor del Marroc per reivindicar treball i millora de les condicions de vida. Però també hi conflueixen les exigències de respecte als drets humans. Els sahrauís han demostrat la capacitat d'organització que ja han evidenciat als camps de refugiats de Tindouf (Algèria) des de fa més de tres dècades. Ara mantenen l'aprovisionament i distribució al nou campament malgrat les restriccions imposades per l'exèrcit marroquí, que té el recinte encerclat i sotmès a un estricte control d'entrada. Els periodistes estrangers hi tenen prohibit l'accés i alguns cooperants tampoc han pogut acostar-s'hi perquè se'ls ho ha impedit per la força. De fet, la violència de les forces armades alauites ha arribat al màxim amb la mort a trets d'un noi de 14 anys, altres ferits de bala i nombrosos accidents provocats en estimbar els vehicles dels sahrauís amb camions militars.

Més endavant, a la comissió de drets humans de l'Eucoco, el diputat d'Esquerra va defensar la coordinació internacional del moviment solidari per fer més eficients les accions que es fan arreu del món.

Etiquetes