Els diputats Pau Morales i Ernest Maragall, que han treballat la llei de la Ciència / Paula Roque
Els diputats Pau Morales i Ernest Maragall, que han treballat la llei de la Ciència / Paula Roque

Esquerra Republicana celebra l'acord ampli al ple per ordenar el sistema per primera vegada i fixar eines per atraure el talent

El Parlament ha aprovat la llei de la Ciència, amb els vots a favor d'Esquerra Republicana i el suport total de sis grups parlamentaris més. La llei, després de més d'un any de feina, ha rebut aquest dimecres l'aval del ple de forma àmplia per fixar per primera vegada un marc comú per la recerca, la innovació i la transferència de coneixement a Catalunya.

Amb l’aprovació de la llei, s’aconsegueix ordenar el model català de ciència, que fins ara no tenia norma pròpia per organitzar universitats, centres de recerca, parcs científics i hospitals universitaris. La nova llei, doncs, vol falcar les competències catalanes en investigació, protegir el sistema català de recerca i evitar invasions competencials de l'Estat.

El diputat Ernest Maragall ha defensat la feina feta al Parlament als darrers mesos, fent equip amb el diputat Pau Morales, per convertir la llei de la Ciència en una llei de país. "Catalunya és un país de ciència; és un dels triomfs col·lectius de la nostra societat; per això era imprescindible una llei de la Ciència que posés ordre i consolidés el sistema, que en protegís les singualaritats", ha afirmat Maragall.

Una de les millores que introdueix la llei, llargament esperada per al sector, és en la governança del sistema, assegurant la diversitat i la funcionalitat dels organismes directors i coordinadors del sistema científic. En aquest sentit, el paper dels treballadors i treballadores científics s'incrementa per exemple a l'hora de fixar els criteris d'avaluació. A més, els republicans també destaquen que la nova llei de la Ciència obliga la resta de departaments del Govern a incloure compromís pressupostari en investigació si volen participar als òrgans de decisió del sistema de recerca.

Una altra de les potes claus de la nova llei és com retenir i fixar el coneixement al país. Per això, busca atreure i protegir el talent i per primera vegada s'homogeneïtzarà en una sola pàgina web totes les ofertes de feina que ajudarà especialment els més joves, una proposta concreta de les esmenes presentades pel grup parlamentari d'Esquerra Republicana. Fins ara tampoc existia aquest espai digital centralitzat i els investigadors ho demanaven a semblança d'altres països europeus com Irlanda.

De fet, els republicans van presentar 150 propostes de millora al text original, conjuntes i en solitari, el sentit de les quals ha quedat incorporat al cos normatiu d'una llei que ha rebut aportacions de tots els grups parlamentaris.

Finalment, una altra mesura que incorpora la llei de la Ciència és la perspectiva de gènere, garantint per llei que en les polítiques públiques d'Universitats i també en la selecció de personal s’adoptin accions positives per eliminar la bretxa de gènere. A més, totes les publicacions finançades amb fons públic seran ara d’accés públic.

Per tot plegat, Maragall ha fet una crida a aprofitar la nova llei de la Ciència per "aplicar una política científica en majúscules". "La que el país necessita i necessitarà, una política científica que ens connecti amb les prioritats, objectius, estratègiques econòmiques, industrials i socials; més enllà de l'excel·lència acreditada i la competitivitat guanyada a pols des del talent individual i l'esforç col·lectiu", ha conclòs.

 El conseller d'Universitats, Quim Nadal, al ple / Paula Roque
El conseller d'Universitats, Quim Nadal, al ple / Paula Roque