El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha comparegut a la diputació permanent del Parlament / Marc Puig
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha comparegut a la diputació permanent del Parlament / Marc Puig

Els republicans es refermen en revisar el model d'ordre públic i fer-ho al Parlament, i ho fixen com un dels reptes per transformar el país

Drets sí, tots. Abusos no, cap. És el missatge que ha traslladat Esquerra Republicana al debat d'aquest dimecres al Parlament arran de les manifestacions, els actes vandàlics i algunes actuacions policials dels darrers dies a diversos municipis de Catalunya.

"No criminalitzarem la protesta mai, i no criminalitzarem tampoc tot el cos dels Mossos d'Esquadra. Però no ficar tothom al mateix sac no vol dir, en cap cas, que no ens hàgim preocupat aquests dies", ha assegurat el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, a la diputació permanent. Sobretot d'haver vist casos molt extrems com un rebentat d'una jove i una furgoneta amb flames amb un agent a dins.

És en aquest sentit que ha fet una doble afirmació: ha defensat el dret a manifestació i a protesta, però ha advertit també que els republicans se senten lluny de qui saqueja i d'actuacions policials qüestionables. "No equiparem mai vandalisme i violència, ni violència amb manifestacions" de forma genèrica, ha afirmat Sabrià.

Els republicans, que volen investigar les males praxis que s'hagi pogut produir -"n'hem vist"-, ha defensat la necessitat d'una policia democràtica i propera. "En resum: no ens agrada que cremin contenidors; però un contenidor no val un ull. I hem d'anar en aquest tema fins al final", ha afirmat.

De totes maneres, Sabrià ha advertit els diputats que no es pot entendre el malestar al carrer sense tenir en compte el malestar social que canalitzen especialment els joves. "Crec que ens equivocarem si ens deixem pel camí l'empatia per entendre l'emprenyada de molta gent. De molta gent que no crema contenidors", ha afirmat recordant que també són molts els ciutadans han volgut exercir pacíficament el seu dret a protesta.

"El rebuig prové d'un caldo de cultiu que fa mesos que hi és. I que posa al centre els joves, per reacció. Perquè és una generació en escac, des de fa massa temps. I hem de donar-los una resposta. Social, no policial. Per això aquests dies Esquerra Republicana estem fent mans i mànigues per desencallar un Govern prou fort, un Parlament prou estable, per fer front a tot això i per encarrilar una transformació social de país", que inclogui també una revisió a fons del sistema d'ordre públic a Catalunya des del Parlament.

En la mateixa línia s'ha expressat el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès. "Condemnem sense pal·liatius la violència, però no ens podem quedar només amb els darrers esdeveniments durs i rebutjables, sinó que cal abordar l'arrel dels problemes. Això és essencial, trobar solucions polítiques a malestar socials. Tapar-nos els ulls seria un error i seria deixar en mans dels agents policials, en mans del cos de Mossos, la solució del conflicte polític i social, un malestar mogut per la manca d'expectatives", ha assegurat.

 El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, durant la seva intervenció a la diputació permanent del Parlament / Marc Puig
El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, durant la seva intervenció a la diputació permanent del Parlament / Marc Puig